Според "Тренд": Над 1 милион българи са с татуировки

Според "Тренд": Над 1 милион българи са с татуировки
A A+ A++ A

Малко над един милион българи имат татуировки, показва проучване на изследователски център “Тренд”

 22% от българите посочват, че биха променили мнението си за непознат човек, ако видят, че има татуировки, пише "24 часа". 

Почти толкова - 21% от попитаните, са съгласни с твърдението, че хората с татуировки са по-склонни към криминални прояви.

Данните на “Тренд” показаха, че отношението към татуировките е в силна зависимост от възрастта.

19% от българите посочват, че имат татуировка. В тази група делът на мъжете е по-голям, показват данните на “Тренд”. А почти половината от 18-29-годишните заявяват, че са си направили татуировка. С увеличаването на възрастта делът татуираните драстично намалява - над 90% от хората над 50 години твърдят, че нямат рисунки по тялото си.

Половината от споделилите, че са имат татуировка, имат само една, 29% - две, а 12% имат повече от три татуировки.

Сред основните причини, които хората с татуировки изтъкват за решението си да си направят татуировка, са за “красота/ стил” (44%), “израз на любов към определен човек” (38%), както и “изразява това, което съм” – 28%. Сред останалите изтъкнати причини са “като символ на нова страница в живота ми”, изразяване на принадлежност към футболен отбор, почит към национален герой, както и израз на идеологически възгледи. При жените, които имат татуировки, водещата причина е свързана с красота и стил. А мъжете по-често са тези, които си правят татуировки като принадлежност към отбор или почит към национален герой. Сходни са дяловете на мъжете и жените спрямо мотива “израз на любов към определен човек”. 

Данните показват, че едва 3% от хората с татуировки, са се притеснявали, че това би попречило да ги наемат на работа.

22% от българите посочват, че биха променили мнението си към непознат човек, когато видят, че има татуировки, но 71% не споделят това мнение. В голямата си част възрастните хора биха променили мнението си към човек, ако видят, че той има татуировки.

23% посочват обаче, че ако са работодатели, видими татуировки биха повлияли на решението им да наемат човек на работа. Тук отново възрастта се оказва от ключово значение. С увеличаването ѝ нараства делът на отговорилите по този начин.

В проучването бяха тествани две твърдения, свързани с татуираните. Според 21% от българите такива хора са по-склонни към криминални прояви, срещу 65%, които не споделят това мнение. Най-възрастните в най-голям дял го споделят.

Почти толкова – 23%, са съгласни, че “хората с татуировки са по-склонни към злоупотреба с алкохол и наркотици”, но 63% - не .

Малко над половината от анкетираните посочват, че не биха имали нищо против да имат интимна връзка с човек с татуировки, а малко под една трета - че биха.

Жените в по-голям дял от от мъжете (34% към 23%) споделят, че не биха имали интимна връзка с човек с татуировки.

По отношение на поддържане на приятелски отношения с човек с татуировки, нещата изглеждат по-различно. 71% посочват, че биха имали такива приятелски отношения, а само 16% - не.

#българи #татуировка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »