Адвокат Екимджиев начерта схема, по която Гешев може да бъде свален набързо

Адвокат Екимджиев начерта схема, по която Гешев може да бъде свален набързо
A A+ A++ A

Отстраняването на главния прокурор може да стане за седмици с промяна в Наказателно-процесуалния кодекс при наличието на данни за престъпление, "а такива данни, колкото щеш", обяви известният адвокат Михаил Екимджиев в интервю пред БНР.

"При наличия на данни за престъпления с една промяна в НПК такова разследване може да се извърши от разследващи полицаи и това е въпрос на промяна, която може да бъде приета за два дни. И оттук нататък Висшият съдебен съвет да е длъжен да отстрани главния прокурор, докато трае разследването срещу него, за да не може той да влияе. Това е първата стъпка – отстраняване, а паралелно с това ще върви вече и линията за освобождаване по инициатива на министъра на правосъдието", обясни правозащитникът Екимджиев.

За обсъжданата възможност държавата да внася регресивни искове спрямо физически лица, станали повод за осъдителни решения срещу страната ни в Европейския съд по правата на човека, адвокат посочи следното:

"Това е стара тема и дано не сме свидетели на поредното претопляне на вчерашния обед. Темата с регресната отговорност трябва да бъда разделена на два модула – отговорност на администрацията, която и сега е разписана в Закона за отговорността на държавата и се реализира винаги, когато държавата бъде осъдена, с изключение на приходната администрация, КПКОНПИ, няколко институции. Само че това просто не се прави, защото всичките ни публични институции са набъкани с наши калинки, шуренайки, партийни активисти и т.н. Затова няма политическа воля да се задейства този механизъм. Закон има, просто не се прилага."

Според него по-сложен е въпросът с отговорността на магистратите.

"Всички ние имаме нужда от справедливост, когато съдии, прокурори, следователи правят безобразия, но има един принцип, че страхливи съдии, които действат под заплахата да им се стовари някаква тежка санкция при грешка или обтекаемо тълкуване на правната норма, не могат свободно да правораздават", е мнението на адвоката.

По думите му и в казуса с "Осемте джуджета", и в делото срещу Елена Йончева, ако случайно не се докаже престъпление от високопоставени прокурори, категорично има зла умисъл и в двата случая. Ако това изискване бъде въведено, "ще бъде един от факторите за очовечаване и дисциплиниране на българската прокуратура".

Преди дни стана ясно, че Явор Златанов - една от жертвите на предполагаемата криминална мрежа, разкритата в разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", е подал жалба до ЕСПЧ за допуснати от българските власти нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека. Екимджиев е негов адвокат. Според защитника този казус, както и делото срещу Елена Йончева, са "почти идентични на принципна основа".

"Става въпрос и в двете дела за това, че под формата на наказателно преследване всъщност държавата в лицето на прокуратурата, преследва паралегални цели", изтъкна той.

Екимджиев призова двата казуса да бъдат поставени на вниманието на ВСС, "от който се очаква спонтанна реинкарнация и осъзнаване на греховете му до настоящия момент".

#Михаил Екимджиев #Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници