Министърът на земеделието: България заема достойно място на винената карта на света

Министърът на земеделието: България заема достойно място на винената карта на света
A A+ A++ A

"България в последните години заема достойно място на винената карта на света и се утвърди като предпочитана дестинация за винен туризъм". Това заяви във Видин министърът на земеделието и храните Иван Иванов. Днес той бе гост на празника на лозаря - Трифон Зарезан, в лозовите масиви, разположени на 1500 дка в землищата на видинските села Кошава и Гомотарци, на брега на река Дунав.

Земеделският министър каза, че присъствието му днес в Северозападния край заедно с депутатите е сигурен знак, че този регион има своя потенциал и държавата има дълг към него. Този край има свое бъдеще и направената тук инвестиция в лозаро-винарския сектор го доказва. Само за миналата година, допълни министърът, във Видинския регион по оперативна програма от Държавен фонд "Земеделие" са получени близо 1,7 млн. лева.

Той уточни, че държавата ще бъде добър партньор на лозарите и винарите. В бюджет 2022 г. са предвидени 111 млн. лв. за т. нар. COVID мерки , като част от тях ще отидат за лозаро-винарския сектор. Нашият бъдещ Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони ще бъде една мащабна инвестиция в българското земеделие. До края на месеца Стратегическият план ще бъде внесен в Брюксел, каза още министър Иванов. Той определи лозаро-винарския сектор като приоритетен за аграрното министерство.

На празника на лозаря днес, в лозовите масиви заедно със земеделския министър, лозята зарязаха видинският владика Даниил, който отслужи и водосвет, депутатите от Видинския край - Филип Попов, Иво Атанасов и Петър Миланов, кметът на Видин, много жители от района.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"