СГП проверява: Ползвали ли са службите шпионския софтуер Pegasus?

СГП проверява: Ползвали ли са службите шпионския софтуер Pegasus?
A A+ A++ A

Софийска градска прокуратура е започнала проверка за евентуално неправомерно използване на софтуера Pegasus в държавни структури за нерегламентирано подслушване на български граждани, съобщиха от обвинението.

Pegasus е spyware, софтуер, който се инсталира както на iPhone-и, така и на Android устройства, като може не само да записва разговори, но и да следи и чете СМС-и, да събира пароли, локации, да получава достъп до микрофона и камерата на устройството и дори да събира информация от приложенията в него.

Софтуерът е разработка на израелската компания за кибер-оръжия NSO Group и бе открит през 2016 г. след неуспешна инсталация на iPhone-а на активист за човешки права. Тогава бе обявен за най-развития шпионски софтуер до момента. По-късно стана известен с употребата си в арабските страни и държави по цял свят срещу дисиденти, дипломати, бизнесмени.

Прокурор в СГП е изискал информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) за това дали този софтуер е прилаган в държавни структури, както и извършвана ли е провека на процедурите за използване и прилагане на СРС по отношение на конкретни граждани.

Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други. Ще бъде разяснено и дали този софтуер е бил продаван или предоставян у нас, а обществеността ще бъде своевременно информирана, заявяват от прокуратурата.

Източник: КлубЗ

#шпионски софтуер #СГП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"