Класацията на CIES: В Топ 100 на футболните таланти има един българин

Класацията на CIES: В Топ 100 на футболните таланти има един българин
A A+ A++ A

Класацията на стоте най-талантливи млади футболисти (до 19-годишна възраст) на Международния център за спортни изследвания (CIES) дава една добра новина за България. В това подреждане страната ни е представена, макар и само с един играч - вратаря на "Славия" Светослав Вуцов. Той е класиран на 10-о място от 15 вратари, включени в стотицата.

Анализът и подборът на футболисти е извършен от CIES на база на техния индекс InStat, който се формира от показателите им в зависимост от поста, на който играят по време на официални мачове от клубните първенства. Този индекс се отчита от 4 години и в нашата Първа лига, като именно неговите показатели са взети под внимание в тази класация. Изискването е талантите да имат изиграни поне 450 минути през сезон 2021/22 (до 16 януари) или пък през сезон 2021 (за шампионатите в държавите, които играят в цикъл пролет - есен). Има и друга особеност - представени са най-добрите млади футболисти в 31 европейски клубни първенства, но в тях не са включени петте най-големи (Англия, Италия, Испания, Германия, Франция).

Светослав Вуцов си осигурява десетата позиция при вратарите с добър индекс - 225.8. Лидер на този пост е друг 19-годишен вратар - шведът Оливер Долвин, играещ за "Хамарби" (индекс 244). От всички 100 млади футболисти най-висок индекс InStat има Райън Гравенберх (294.8). 19-годишният халф на "Аякс" държи клубния рекорд за най-млад футболист, дебютирал в мъжкия тим. Когато се появява за пръв път в игра на 23 септември 2018 г., той е 16 г. и 130 дни. До момента има 62 мача и 6 гола за клубния си отбор и дори от миналата година е постоянна част от националния тим на Холандия (10 мача, 1 гол).

В подреждането по постове има още един от "Аякс" на лидерска позиция - десният краен защитник Девейне Ренш (19 г.) води при бековете с 274.1. При централните защитници най-добър индекс (257.2) има украинският национал Иля Забарний (19 г.), футболист на "Динамо" (Киев). При нападателите пък №1 е лявото крило на "Лех" (Познан) Якуб Камински (263.4), който също е на 19 години.

ДРУГ НАШ ИГРАЧ ПОД ЛУПА

Друга авторитетна класация за млади футболисти е тази на "Гардиън". Всяка есен британският вестник посочва 60 таланти (до 17 г.), пред които се очертава голямо бъдеще. В последното издание на тази подборка за 2021 г. е атакуващият халф на "Интер" Никола Илиев. В началото на 2020 г. юношеският национал премина от "Ботев" (Пд) в "Интер" (по неофициална информация срещу сума от 500 000 евро). Адаптацията на младия плеймейкър върви отлично и той вече редовно играе за младежкия тим (примавера) на "нерадзурите". В настоящия сезон той има до момента 16 мача и 4 гола за тима с треньор румънеца Кристиан Киву.

Разбира се, селекцията на "Гардиън" отсява талантите, но не винаги е гаранция, че всички от тях ще станат големи звезди. Показателно е, че в предишни години там са попадали и други българи, които обаче по различни причини не успяваха да се развият. Така през 2016 г. бе посочен вече бившият юношески национал Владислав Жиков (сега на 23 г.). Тогава той бе в школата на "Милан" и му се предричаше голямо бъдеще. Уви, кариерата на Жиков тръгна надолу и в момента той играе за аматьорския италиански "Волтерана 2016".

През 2017 г. пък "Гардиън" посочи един от талантите в академията на "Барселона" - Кун Теменужков. Тъкмо тогава той реши да направи интересен ход в кариерата си и премина в "Лийдс". Там не се утвърди и сега, на 22 г., играе като преотстъпен в испанския третодивизионен "Реал Унион".

Посоченият за 2018 г. българин Иад Хамуд съвсем не успя да оправдае надеждите. Тогава той бе в школата на "Шефилд Уензди", но не се адаптира. След престой в ливанския "Ал Ансар" до юни 2020 г. той не успя да си намери следващ клуб и се счита, че е прекратил кариерата.

През 2019 г. няма номиниран българин, а през 2020 г. в листата попадна Димо Кръстев. Сега той е на 19 г. и засега успява да върви във възходяща линия. В края на м.г. подписа нов договор с "Фиорентина", играе редовно за младежкия тим (11 мача, 1 гол този сезон), чийто наставник е Алберто Акуилани. Дори бе включен в състава на мъжкия тим за 6-7 мача от Серия А, за да трупа самочувствие.

#футбол #класация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »