Животът в Югоизточна и Северозападна България – най-кратък в ЕС

Животът в Югоизточна и Северозападна България – най-кратък в ЕС
Жителите на Северозападна България имат малко над четвърт от средната покупателна способност на хората в другите области на съюза. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жителите на Югоизточна и Северозападна България живеят най-кратко от всички граждани на Европейския съюз, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2011 г.

Най-голяма е продължителността на живота на жителите на Мадрид и област Навара в Испания, в която се намират пет от осемте региона в челото на класацията, цитирана от европейския портал „ИЮ Обзървър“.

Андалусия е градът с най-висока безработица в ЕС, следван от почти цялата останала част на Испания.

Страната обаче е на първо място и в класацията по брой на туристите. Първите три най-популярни туристически дестинации са Канарските острови, Балеарските острови и Каталуния.

Броят на нощувките в хотелите на Канарските острови е бил почти два пъти повече спрямо тези в Ил-дьо-Франс и Парижка област, която е на пето място в класацията.

Както може да се очаква, Северозападна България е в дъното на класацията, като през 2011 г. тази област е регистрирала най-малко нощувки в хотелите от всички райони в ЕС.

Данните показват още, че хората във вътрешната част на Лондон са най-заможни в ЕС с три пъти по-висока от средната покупателна способност, въпреки че в рамките на града съществуват големи различия.

Без изненада Северозападна България е най-бедната област в ЕС. Жителите й имат малко над четвърт от средната покупателна способност на хората в другите области на съюза.

Вътрешната част на британската столица е и най-гъсто населеният район в ЕС с население от близо 10 000 жители на квадратен километър.

Брюксел се нарежда на трето място по богатство след Люксембург, но е на второ място по гъстота на населението с близо 7000 души на квадратен километър.

Най-слабо населени в Европа са Исландия и най-северната шведска област Горен Норланд с малко над трима души на квадратен километър.

#ЕС #Северозападна България #продължителност на живота #Испания #безработица #туризъм #Лондон #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"