Петков и Пеевски в опасна близост: Премиерът обяви, че вярва на САЩ, а не на Гешев

Петков и Пеевски в опасна близост: Премиерът обяви, че вярва на САЩ, а не на Гешев
A A+ A++ A

Премиерът Кирил Петков обяви, че вярва повече на САЩ, отколкото на българската прокуратура в този момент. Той отговори на въпрос на депутата Йордан Цонев по време на парламентарния контрол днес. Питането бе свързано с попадането на народния представител от ДПС Делян Пеевски в списъка „Магнитски“ на САЩ, последвалите действия на българската държава и изказвания на Петков, включително в качеството му на служебен министър на икономиката.

Премиерът отговори следното: „Освен гугъл, аз вчера прочетох и фейсбук публикацията и обяснението на Вашия депутат, който седи до Вас. Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора на листа „Магнитски“, минава през много голям филтър. Това не става просто така. Първо трябва да има информация от посолството. После трябва да се прегледа през US Treasury. После трябва да мине през администрацията на Белия дом. После трябва да се оцени дали това ще донесе дипломатически скандал. В смисъл, филтрите са много. И само тогава, като минат всичките тези филтри, лицата на листа „Магнитски“ се слагат и се обявяват.

Аз знам, че Вие обжалвате. Но шансът цялата американска администрация от-до да се е объркала, нали, винаги съществува... Но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в този момент. И защо: защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е достатъчно лоша.“

От ДПС за пореден път обвиниха Петков и правителството му, че са марионетки на бизнесмена Иво Прокопиев. Кирил Петков обаче отговори, че чака от тях сигнали срещу Прокопиев, и обеща адекватна реакция на властта.

На излизане от пленарна зала премиерът дори поспори за кратко лице в лице с Делян Пеевски и колегите му.

#Кирил Петков #Делян Пеевски #Йордан Цонев #Магнитски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"