Витанов: Кръстоносният поход на цар Омикрон свършва фатално за него

Витанов: Кръстоносният поход на цар Омикрон свършва фатално за него
A A+ A++ A

Математикът от БАН проф. Николай Витанов публикува прогнозата си за развитието на петата вълна на пандемията в България. В нея той отчита: „Върви третата седмица от царстването на Омикрона. Суперпожар – няма”.

Според математика трябва да се пречупят три тренда, за да приключи вълната: „Единият тренд е пречупен (растящият брой на новозаразените с COVID-19), но другият - на заетостта на болниците - още не е. Новините обаче и там са добри. Както се и предполагаше, заетостта няма да стигне 60% от максималния възможен капацитет. Което си е голям успех за цялата здравна система. Минаваме много добре през тази, най-висока от всички вълни”, отичта Витанов.

По думите му пикът на високата смъртност ще се пречупи последен. “Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари. Към края на месеца”, прогнозира математикът.

Базовото репродуктивно число и днес е 1.02, отчита още той. “Кръстоносният поход на цар Омикрон свършва фатално за него в България. Последна надежда - да активира инатестата част от народа, която да докара вторичен пик”.

Според Витанов сценарият за вторичен пик засега е нестабилен. “Могъща е инатестата част от народа. Но насреща си има хора, които знаят как един сценарий за социална система се държи в дестабилизирано състояние. Да видим какво ще стане. Очакването е разумната част на българския народ да успее да пренесе инатестата на гърба си през тази криза”, допълва той.

По темата с противоепидемичните мерки проф. Витанов коментира: “Няма ексцесивни мерки, има мерки само там, където се налага. Виждате, че в София дори ще се отслабват мерките. Няма нужда и от тотален локдаун. Забележете - някои въобще не усещат, че има мерки. Сложете си ръка на сърцето и признайте, че през тази вълна рапирата на мерките бе използвана икономично и изключително ефективно”.

И заключва: „Справяме се. Вирусът върти, суче, мъчи се да подпали суперпожара, но не му се получава. Не помагайте на вируса - кръвта му тече и той ще грохне. Пак ви пиша - нека един път на Вуте да му е добре. Тактиката е проста: Държим текущия сценарий стабилен и ще и видим сметката и на тази вълна. И на Вуте ще му е добре, и аз на 19 март ще мога да казвам само хубави новини“.

#Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"