ВИДЕО След месец откриват най-дългия висящ мост в света, свързващ Европа и Азия

ВИДЕО След месец откриват най-дългия висящ мост в света, свързващ Европа и Азия
A A+ A++ A

Грандиозният нов мост, който ще свързва Европа и Азия над пролива Дарданели в Турция е на 99% завършен. Очаква се мегаконструкцията да бъде официално открита на 18 март - знакова дата за комшиите.

В момента се извършват финалните дейности по моста, който с уникалната си конструкция ще бъде най-дългият висящ мост на планетата.

Цената за преминаването през моста ще бъде под €15, съобщи директорката на Лимак холдинг Ебру Йоздемир пред медиите.

По думите й проектът е завършен при стойност от €3,1 млрд., което е с около 100 милиона по-висока сума от очакваното. Както тя посочи, това се дължи на въздействието на пандемията от ковид и увеличаването на цените на суровините.

Мостът, който ще свързва Европа и Азия при окръг Чанаккале, ще осигури шосейна връзка между двата бряга, осигурявана понастоящем чрез фериботи.

Той е оцветен в цветовете на турското знаме - червено и бяло.

Дължината между двата крака на моста е точно 2023 метра, което ще символизира 100-годишнината на турската република, навършвани през 2023 г. Общата дължина на свързващото съоръжение с прилежащите виадукти е близо 5 километра.

Очаква се той да бъде открит на 18 март, на 107-годишнината от една от най-значимите победи на османската армия - битката от Галиполската операция срещу силите на Антантата през Първата световна война.

#висящ мост #Дарданелите #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »