„Дракон“ на първата си мисия за Международната космическа станция

„Дракон“ на първата си мисия за Международната космическа станция
Излитането на „Дракон“ от космодрума Кейп Канаверъл във Флорида. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Безпилотният частен космически кораб „Дракон“ тръгна на първата си от общо 12 мисии за доставка на товари на Международната космическа станция, съобщиха световните агенции.

Капсулата, собственост на американската компания „Спейс експлорейшън текнолъджийс“ („Спейс екс“), е била изстреляна от космодрума Кейп Канаверъл във Флорида с ракета носител „Фалкон 9“, информира „Дневник“.

„Дракон“ е отпътувал по график - в 3.35 часа българско време в понеделник сутринта, при почти идеални метеорологични условия, както показаха кадрите, излъчени от телевизията на американската космическа агенция НАСА.

Скачването с Международната космическа станция, което астронавтът от НАСА Санита Уилямс и японският й колега Акихико Хошиде ще извършат с помощта на роботизирана ръка, е планирано за 10 октомври.

Това е второ пътуване на „Дракон“ до Международната космическа станция след демонстрационния полет през май, когато капсулата стана първият частен космически кораб, скачил се със станцията.

Безпилотният кораб ще достави на орбиталната станция товар от около 450 кг, състоящ се главно от материали за извършването на 166 научни експеримента, храна и дрехи.

На борда има и малка „глезотия“ за екипа на Международната космическа станция - ванилово-шоколадов сладолед.

Връщането на капсулата на Земята е планирано за края на месеца, като се очаква корабът да се приводни в Тихия океан, недалеч от бреговете на Калифорния.

Той ще донесе резултатите от научните изследвания, както и близо 230 кг елементи от оборудването на станцията.

#станция #космически кораб #НАСА #Международна космическа станция #мисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"