Срещу Covid мерките: Сблъсъци пред парламента в Нова Зеландия

Срещу Covid мерките: Сблъсъци пред парламента в Нова Зеландия
A A+ A++ A

Новозеландската полиция е пристъпила към силово премахване на протестния лагер пред сградата на парламента срещу задължителните ваксинации срещу коронавирус и противоепидемичните мерки. Арестувани са над 50 души, предаде „Ройтерс“

Протестиращите лагеруват на моравите пред сградата от три дни. Председателят на парламента Тревър Малард обаче е наредил палатките им да бъдат премахнати, пише „Ню Зийланд хералд“, цитиран от „Mediapool“.

Когато полицията е започнала да разпръсква демонстрантите, бързо се е стигнало до сблъсъци. Протестиращите са биели барабани и са крещели към полицаите. Някои дори са хвърляли по тях празни пластмасови бутилки. Според очевидец в един момент множеството е започнало да напира срещу загражденията, но служителите на реда са издърпали протестиращи и са ги повалили на земята. На десетки са били поставени белезници и са били отведени на фона на възгласи „Засрамете се!“.

Много протестиращи твърдят, че са ваксинирани, но въпреки това са против задължителното ваксиниране. Те са държали плакати с надписи „Свобода“, „Оставете децата ни на мира“ и „Оставете ме да работя“. Някои от тях споделят, че може да загубят препитанието си заради противоепидемичните мерки. „Губим работата и живота си заради тези задължителни ваксинации и ограничения“, отбелязва Адам, който е дошъл от Палмърстън Норт, на около 140 км на север от Уелингтън. Той обвинява премиера Джасинда Ардърн, че е обърнала гръб на сънародниците си.

Полицията заяви, че на арестуваните ще бъдат повдигнати обвинения. Властите призовават собствениците и водачите на автомобили, които са блокирали улиците в района на парламента, да ги преместят, в противен случай те щели да бъдат принудително премахнати оттам.

По данни на „Ройтерс“ към 14:45 часа местно време в района са останали около 1000 протестиращи, които са отказали да се подчинят на разпорежданията на полицията да напуснат.

Според премиера Ардърн протестиращите не отразяват мнението на мнозинството новозеландци. „Всъщност всеки от нас иска да продължи напред. Работим много усилено, за да бъдем във възможно най-добрата позиция да го направим“, изтъква тя пред репортери при посещение във ваксинационен център в Окланд. Ардърн призна правото на всеки новозеландец да протестира, но заяви, че това не трябвало да става, като се нарушава животът на другите.

Припомняме, че вдъхновени от демонстрациите на водачите на камиони в Канада, стотици новозеландци блокираха улиците около парламента в столицата Уелингтън с камионите, кемперите, колите и мотоциклетите си. Участниците в „Конвоя на свободата“ на протестиращите пристигнаха във вторник от всички точки на Нова Зеландия и се събраха пред сградата на парламента.

Нова Зеландия въведе едни от най-строгите мерки в света за борба с пандемията, които са в сила вече 2 години. При население от 5 милиона души потвърдените случаи на коронавирусна инфекция от началото на пандемията са малко над 18 000, а смъртните случаи са само 53. Около 94% от имащите право на ваксинация са имунизирани, като задължителна ваксинация се изисква за някои професии на първа линия. Но ограниченията предизвикаха недоволството на много хора заради изолацията и строгите правила за социална дистанция. Тъй като границите все още са затворени, десетки хиляди живеещи в чужбина новозеландци са откъснати от семействата си, а туризмът изнемогва.

#Нова Зеландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"