Смяната на Гешев е неизбежна. ВСС сам заложи този капан.

Смяната на Гешев е неизбежна. ВСС сам заложи този капан.
A A+ A++ A

Политическите кукловоди, които дърпат конците във ВСС, могат да пожертват Гешев и да го изтъргуват в името на някаква сделка. Но тогава истината ще лъсне още по-ясно. ВСС вече падна в капана, който сам заложи.

 

Решението на Конституционния съд (КС) за това дали министърът на правосъдието може „да поиска оставката” на главния прокурор, председателите на ВАС и ВКС е шамар за мнозинството във ВСС, което избра и продължава да брани Иван Гешев. През 2021 ВСС отхвърли като недопустимо предложението на служебния правосъден министър проф. Стоилов за предсрочното освобождаване на обвинител номер 1. При това предложението на Стоилов бе добре обосновано, а не „лична политическа вендета”.

Аргументите

Г-н Гешев многократно демонстрира пренебрежение към фундаменталните принципи на правото: невиновност до доказването на противното и разделение на властите.

Сред другите не по-малко значими мотиви за предложението бяха практиката на Главния да разгласява материали по текущи производства, както и намесата му в случайното разпределение на делата. Може аргументирано да се твърди, че настоящият главен прокурор е извършил тежки нарушения и е уронил престижа на съдебната власт.

Решението на КС, което тълкува чл. 129 и чл. 130 от Конституцията на България, е единодушно. Сред малкото институции и организации, които се обявиха против „разширеното” тълкуване на правомощията на министъра, бе самият главен прокурор. Г-н Гешев се притече на помощ сам на себе си.

Решението на КС допълнително дискредитира ВСС. С подкрепата си за главния прокурор, чиято репутация бе силно накърнена и в акцията на прокуратурата срещу президентството през лятото на 2020, мнозинството в Съвета вече освети политическите си зависимости.

Позовавайки се на тълкувателното решение, правосъдната министърка Йорданова ще отправи „съвсем скоро” ново предложение до ВСС за предсрочното прекратяване на мандата на г-н Гешев. Сега вече ВСС трябва да разглежда предложението по същество – не може да се измъкне и отбие номера с „текстуални неясноти”.

За да бъде освободен главният прокурор обаче, е нужно поне 17 от 25-те членове на ВСС да гласуват „за”. Няма причини да смятаме, че мнозинството е променило „възгледите си” по въпроса. През есента така или иначе изтича мандатът на членовете на Съвета и дори изненадващо те сега да се опитат да действат опортюнистично спрямо „новата власт” това няма да ги спаси.

Без полезен ход

Политическите кукловоди, които дърпат конците във ВСС, могат да решат да пожертват Иван Гешев, да го изтъргуват в името на сделка, която им дава глътка въздух. Ала сегашните управляващи нямат интерес от такова срамно споразумение.

Освен това, ако през 2022 членовете на ВСС изведнъж „прогледнат” за „недостатъците” на г-н Гешев, ще възникне следният парещ въпрос: защо досега са си затваряли очите и на каква цена. Иначе казано, техният непрофесионализъм ще лъсне още по-силно.

Най-вероятно отново ще надделее мнението във ВСС, че Гешев трябва да остане на поста. Но това още повече ще опетни послушните членове на този орган. ВСС може само да забави неизбежната предсрочна смяна на главния прокурор. Нищо повече. Мнозинството във ВСС е в капан по казуса „Гешев”, който самото то заложи.

Петър Чолаков, Дойче веле

#Иван Гешев #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »