Цените на лекарствата растат главоломно

Цените на лекарствата растат главоломно
A A+ A++ A

Между 10 и 15% е увеличението на цените на лекарствата, най-голямо е при медикаментите без лекарско предписание, установи проверка на предаването "Твоят ден" по Нова нюз.

"Важно е да се подчертае, че увеличението не идва от аптеките, а от нашите доставчици, производителите, вносителите и то отразява увеличените разходи на тези участници от пазара", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Според него причината е в инфлацията, увеличените цени на материалите и суровините за производство на лекарствени продукти. С по-високи цени са над 1000 лекарства, уточни той.

"За лекарствата без лекарско предписание има специална регулация на цените и те не може да бъда повишени повече от размера на инфлацията. Тези, които имат увеличение над процента инфлация, имат кумулативно натрупана такава, т. е. не са вдигали цените си повече от 1 година", посочи Костов.

Дали аптеките също ще вдигнат цените на медикаментите заради по-високата цена на тока зависи от индивидуалната преценка на всеки собственик на аптека, обясни той.

Николай Костов увери, че при лекарствата по лекарство предписание почти няма движение на цените, дори има няколко лекарства с понижени цени.

"Лекарствата са специален продукт, силно регулирани, цените на тези, които са по лекарско предписание, се определят от Съвета по реимбурсиране, а не от производителя и вносителя", подчерта Костов.

По думите му и в момента има сериозен недостиг на медикаменти, около 350 лекарства са в списъка със забрана за износ. Те обхващат почти всички терапевтични групи от ревматоиден артрит до онкологичните заболявания, каза председателят на на Асоциацията на собствените на аптеки.

#лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"