Многомилиардният стокообмен между Канада и САЩ е стопиран от Конвоя на свободата ВИДЕО

Многомилиардният стокообмен между Канада и САЩ е стопиран от Конвоя на свободата ВИДЕО
A A+ A++ A

Не стихва блокадата на два ключови гранични пункта между САЩ и Канада. Протестиращите срещу зелените сертификати продължават демонстрациициите си и така прекъснаха търговия за стотици милиони долари дневно, варираща от добитък до части за коли.

Демонстрации под надслов "Конвой на свободата" с искане за слагане на край на задължителната ваксинация за трансграничните шофьори на камиони започнаха на 28 януари в канадската столица Отава. Те се разпростряха и на други места, в това число в Уиндзор, Онтарио и в Кутс, Албърта.

Цели 75% от износа на Канада отива за САЩ. По моста „Амбасадор” между Уиндзор и Детройт обикновено минават по 8000 камиона дневно. Това е една четвърт от цялата трансгранична търговия или около 393,6 милиона щатски долара дневно.

Камиони блокираха достъпа до моста в понеделник. По-късно канадската гранична служба съобщи, че платното в посока САЩ е отворено за движение. Това в обратната посока обаче е затворено. Трафикът се пренасочва през друг контролен пункт на 109 км оттам.

Междувременно протестиращи се спречкаха с полицията пред парламента в столицата на Нова Зеландия Уелингтън и се заканиха, че ще останат там „колкото е нужно“.

Напрежението на протеста, който започна вчера като копие на т.нар. Конвой на свободата в Канада, нарасна, след като 100 полицаи заеха позиция на входа на законодателния орган.

Много от превозните средства, които преминаха, надувайки клаксони, през центъра на Уелингтън предишния ден, напуснаха столицата, но ядро от няколкостотин протестиращи опънаха палатки и отказаха да напуснат.

Трима бяха задържани при опит да преминат полицейския кордон, докато привържениците им скандираха „пуснете ги“. Като цяло обаче акцията е мирна.

„Полицията ще продължи да следи ситуацията, признавайки, че хората имат право на мирен протест“, съобщиха местните власти.

В Нова Зеландия ваксинацията срещу Covid-19 е задължителна за работещи в сферата на здравеопазването, правоприлагането, образованието и отбраната, а отказващите може да бъдат уволнени.

Доказателство за ваксинация трябва да бъде показвано при влизане в ресторанти, на спортни събития и религиозни служби.

#Канада #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »