Спортното министерство алармира за изчезване на важна документация

Спортното министерство алармира за изчезване на важна документация
A A+ A++ A

Безпрецедентно изчезване на проектната документация от спортното министерство. Това е установила проверка, назначена от министър Радостин Василев. До нея се е стигнало след сигнали за възможни злоупотреби. Проверяван е проект за финансово подпомагане на БФС от 2014 г. Той е по програма на спортното министерство за провеждане на домакинства на международни спортни състезания в България. Предоставен е от Български футболен съюз на Министерството на младежта и спорта на 18 декември 2014 г.

В тази връзка има сериозни съмнения за незаконосъобразни действия от страна на служители на ММС, допуснали изчезването на проекта, който е неразделна част от договора, сключен между ММС и БФС, за предоставяне на целеви финансови средства в размер на 818 000 лева за организация и провеждане на Европейско първенство за юноши до 17 г. през 2015 година, съобщават от министерството.  С цел абсолютна публичност, прозрачност, законосъобразност и изкореняване на непорочни практики, осъществени в ММС, незабавно ще бъдат сезирани компетентните държавни органи за установяване на обективната истина, се казва още в съобщението.

Фактологията по казуса е следната според Министерството на младежта и спорта:

"1. Проектът се финансира частично от ММС и представлява неразделна част от договор, сключен между Министерството на младежта и спорта /ММС/ и Български футболен съюз /БФС/, за предоставяне на целеви финансови средства в размер на 818 000 лв. за организация и провеждане на Европейско първенство за юноши до 17 г. на 06.05-22.05.2015 г. в гр. Бургас, Созопол, Сливен и Стара Загора.

2. На основание чл.2, ал.1, т.4 и чл. 11, ал.2 от Наредба №1 от 08.05.2014 г. и съгласно заповед на Красен Кралев са предоставени средствата по горецитирания договор по Програма „Спорт за високи постижения“ – Домакинства на състезания и първенства от МСК през 2015 г. Съгласно чл.11, ал.2 от Наредбата, предложеният проект за финансово подпомагане е одобрен и частично финансиран.

3. На 28.10.2019 г., след серия от журналистически разследвания, със заповед е стартирана проверка от ММС, включваща този договор и проект. Работната група е изготвила доклад и допълнение към него, с които се установява, че БФС следва да възстанови средствата в размер на 142 766 лв. по сметката на ММС, касаещи договора и проекта към него. ММС е депозирало искова молба в Софийския градски съд и е образувано дело 1082 от 2020 г."

Към настоящия момент ММС не е в състояние да възобнови проверката по горепосочения проект, тъй като липсва проектната документация, се казва още в прессъобщението. 

#ММС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"