ЕК с отговор до ДПС за "златните паспорти"

ЕК с отговор до ДПС за "златните паспорти"
A A+ A++ A

Българските евродепутати от ДПС отправиха въпроси към Европейската комисия относно предоставянето на европейско гражданство срещу инвестиции или т.нар. "златни паспорти".

"Счита ли ЕК, че схемите за "златни паспорти" спазват буквата и духа на Договорите, Шенгенския кодекс, принципа за лоялно сътрудничество между държавите членки и правилата на ЕС за недискриминация?" се посочва в запитването, изпратено от членовете на Европейския парламент от ДПС Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

"Още от 2014 г., Европейският парламент настоятелно призовава за премахването на тези схеми, тъй като подкопават и обезценяват европейско гражданство и взаимното доверие, върху което е изграден Съюзът. Европейската комисия също изрази загриженост по отношение на свързаните с тях рискове за сигурността, пране на пари и корупция.", припомнят в официалното си запитване делегацията на ДПС в ЕП.

Евродепутатите отбелязват, че Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които е възможно получаване на гражданство в замяна на инвестиции, т.нар. "златни паспорти" и настояват за отговор от страна на институциите: "Как ЕК би могла да подкрепи държавите членки за ускоряване на премахването на тези практики и какво следва да предприеме, ако независимо от призивите, практикуването им продължи?".

В запитването е посочено още, че се очаква отговор на въпроса: "Какви мерки ще предприеме ЕК за оценка на съществуващите рискове и обезпечаване на сътрудничество за проверка и анализ от компетентните органи в държавите членки по отношение на вече предоставени "златни паспорти", с оглед последиците за Съюза като цяло?"

Припомняме, че ДПС внесе предложение за премахване на разпоредбите относно придобиването на българско гражданство срещу инвестиции и извършване на пълна проверка на всички преписки за придобиване на гражданство по линията на този инструмент. През изминалата седмица, след получен сигнал за злоупотреби с издаването на български паспорти срещу инвестиции, партията сезира по случая и прокуратурата, настоявайки отново за осветляване и прозрачност по отношение на т.нар. "златни паспорти" и техните притежатели.

#ЕК #ДПС #златни паспорти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"