Учени готвят протест: Професорите получават по-малко от стартиращ учител

Учени готвят протест: Професорите получават по-малко от стартиращ учител
A A+ A++ A

Учените от Българската академия на науките са недоволни от параметрите на бюджета за 2022 година. Те се подготвят за протест в центъра на София, за да разбере властта, че не са за подценяване. Това сатва ясно от интервю за БГНЕС на професор Емануел Мутафов, който е директор на Института за изследване на изкуствата при БАН. Учените смятат, че ще се бетонира мизерията в БАН и никога повече няма да бъде преодоляна.

“Професорите получават по-ниски заплати от стартиращите учители. В това не просто няма справедливост, но няма и логика. Чашата на търпението преля“, заявява професорът

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков заяви, че води разговори с премиера за увеличение на парите за БАН, но срещу поемане на определени ангажименти.

Общото събрание на БАН прие декларация, в която недвусмислено се заявява, че ако бюджетът на академията не бъде увеличен, учените ще предприемат “дългосрочни ефективни протестни действия”. Вече е определен състав на Координационен щаб на протестите.

Ако нищо не се случи между първо и второ четене на Бюджета в парламента, учените ще излязат по площадите. Искам да подчертая, че БАН освен, че е най-старата институция, създадена още преди Освобождението, не е сила за пренебрегване с нейните 3700 служители. Колкото и да намаляхме през последните години, ние сме образовани, интелигентни, с достойнство и когато трябва да защитаваме хляба си в центъра на София, не сме за подценяване“, заяви професор Мутафов.

#БАН #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"