Наследничките на Дафовска записаха задни класирания на Олимпиадата

Наследничките на Дафовска записаха задни класирания на Олимпиадата
A A+ A++ A

Мария Здравкова се класира на 50-о място, а Милена Тодорова завърши 52-а в индивидуалната дисциплина на 15 км при жените в олимпийската надпревара по биатлон в Пекин.

Здравкова, която беше един от знаменосците на българския отбор на церемонията по откриването, допусна само една грешка във втората си стрелба, но с по-слабо ски-бягане финишира с пасив от 6:00.4 минути.

Милена Тодорова се нареди 52-а с пет пропуснати мишени и изоставане от 6:02.2 минути. Третата българка - Даниела Кадева, остана 86-а (последна) с осем грешки.

Титлата грабна германката Денизе Херман. Тя измина трасето за 44:12.7 минути, след като допусна само една грешка в третата от общо четирите стрелби.

За 33-годишната Херман това е втори олимпийски медал след бронза с щафетата на 4 по 5 км за жени в "Сочи 2014", но в друга дисциплина - ски-бягане. Тя се присъединява към рускинята Анфиса Резцова като единствените, спечелили олимпийски медали в биатлона и ски бягането.

Среброто спечели французойката Анаис Шевалие-Буше с една пропусната мишена и пасив от 9.4 секунди. За нея това е втори сребърен медал от Пекин след този в смесената щафета.

Трета завърши лидерката в генералното класиране за Световната купа за сезона Марте Олсбу Рьойзеланд от Норвегия, която сгреши два пъти и остана на 15.3 секунди след победителката.

Защитаващата титлата си от Пьончан 2018 Хана Йоберг (Швеция) се нареди едва 16-а с три пропуснати мишени и изоставане от 2:23.1 минути. Следващата дисциплина от програмата на биатлона е 20 км индивидуално за мъже утре.

"Състезанието тръгна доста добре, но отново изтървах шанс за добро класиране заради стрелбата ми от положение прав. За съжаление през този сезон не мога да си намеря стрелбата, коментира Милена Тодорова пред пратеника на БТА. - Не знам защо така се получава. С треньорите доста неща говорихме и променихме заради тази стрелба. Надявах се, че като дойда тук нещата ще с подобрят, защото много пъти съм показвала, че на големи първенства се събирам и нещата се получават по-добре, но за съжаление този път не стана така."

Тя призна, че условията на пистата днес са били по-добри, като на старта на състезанието температурата беше -7,5 градуса, а за финала падна до -13,5, но в предишните дни тя беше около -20. Вятърът също така се движеше в приемливи граници през цялата надпревара между 2 и 2,5 м/сек.

"Малко е студено, но иначе се чувствам много добре. Радвам се, че успях да направя такава стрелба, само една грешка. Изчислявам го като много добър резултат. Надявам се в следващите състезания да се представя още по-добре - в женската щафета, в спринта да стрелям без грешка. Днес условията бяха много благоприятни. Не беше чак толкова студено, нямаше вятър и се получи. Надявам се така да бъде и в следващите стартове", каза Здравкова.

"Много е по-трудно да се кара на изкуствен сняг. Поне аз така го усещам. Ските изобщо не вървят по същия начин, по който вървят на естествения. Забавят. А и надморската височина допълнително прави нещата още по-сложни", допълни тя.

#Екатерина Дафовска #Олимпиада #Зимна олимпиада #Пекин 2022

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"