ДДС върху храните да падне на 9% искат родни производители

ДДС върху храните да падне на 9% искат родни производители
A A+ A++ A

Храните в Германия са по-евтини, защото там ДДС е 13,5% по-нисък, а енергийните разходи у нас и там са изравнени, коментира в студиото на bTV млекопреработвателят Димитър Зоров.

Според него в България производителите и преработвателите на млечни продукти са силно социално насочени, в чистия смисъл - донори.

Трябва да се подпомогне животновъдството, защото то почти умира, фуражите поскъпват. А едно говедовъдство се възстановява за 5 години. Производителите поемат голяма и основна част от поскъпването. Браншът е почти в безизходица, допълни Зоров.

Между България и Германия има различна производителност на труда. При нас говорим за изключително ниско производителност на труда. Нормата за печалба в бързооборотните стоки наближава 0%. Бизнесът се декапитализира в резултата на завишени енергийни и транспортни разходи, както и от скъпите суровини, заяви и Мариана Кукушева от съюза на хлебарите и сладкарите.

И двамата са категорични, че секторите им имат нужсда от държавна помощ. Единият вариант е чрез намаляване на ДДС за храните с 9%.

ЕС даде право на всяка държава суверенно да реши как да процедира с този данък, каза Зоров.

#производители #ДДС #храни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"