Закон забранява на физически лица да събират дългове

Закон забранява на физически лица да събират дългове
A A+ A++ A

Отделни физически лица няма да имат право да събират задължения. Занапред с тази дейност ще могат да се занимават само дружества, вписани в специален единен регистър към министъра на икономиката и индустрията. Контролът върху тях ще се извършва от Комисията за защита на потребителите към министъра. Това предвижда отдавна обещаван законопроект, който трябва да въведе ред в тази сфера. Той вече е публикуван за обществено обсъждане.

Дружествата ще се регистрират само ако отговарят на определени условия - капитал от 500 000 лв. и сключена застраховка „Професионална отговорност". Звучи невероятно, но тепърва към тях ще се въведе изискване да не се управляват от хора със съдебно минало. Едва с този проект се въвежда забрана осъждани лица да притежават, да ръководят или да са в трудови правоотношения с колекторски фирми.

Проектът би следвало да забрани и агресивните методи на събиране на дългове. Дружествата няма да имат право да използват методи като тормоз, принуда, заплахи, обиди или физическо насилие, за да принуждават длъжниците да изплащат задълженията си. Забранява се на колекторите да притесняват гражданите на работните им места и в дома им, да ги дискредитират пред колегите и работодателя им, да поставят съобщения за дълга на обществени места. Когато търсят длъжника, ще имат право да го правят само писмено или по телефон, и то не по-често от интервал от 2 работни дни. Забранява се и звъненето през почивните дни и между 20:00 и 7:00 часа. Същите забрани се предвижда да важат и за първоначалните кредитори.

Ако потребителят смята, че не е длъжник, ще може да прекрати извънсъдебното събиране от купувач на вземането, като оспори задължението си. За него е предвидена и възможност да се обърне към орган за алтернативно разрешаване на спора.Забранява се на отделни физически лица да събират задължения. Забранява се на осъждани лица да притежават, да ръководят или да са в трудови правоотношения с колекторски фирми.

Първоначалният кредитор е длъжен да уведоми длъжника за прехвърлянето на вземането му на дружество за събиране на вземания. Уведомлението трябва да съдържа данни за размера на вземането, неговото основание, кога е настъпила изискуемостта, какви суми са изплатени до момента и коя е фирма на която е прехвърлено вземането.

Първоначалният кредитор ще е длъжен да даде възможност на длъжника доброволно да изпълни задължението в 14-дневен срок, като посочи банкова сметка или друг начин за плащане.

Забранява се на дружествата за събиране на вземания да начисляват върху главницата всякакви други такси и разноски освен законната лихва.

За нарушения, извършени от колекторски фирми при събиране на вземания се предвиждат санкции в размер от 10 000 до 50 000 лв.

#закон #дългове #длъжници #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »