За да живее добре, човек трябва да взема над 1 400 лв. брутна заплата, пресметна икономист

За да живее добре, човек трябва да взема над 1 400 лв. брутна заплата, пресметна икономист
A A+ A++ A

Защо и докога всичко ще поскъпва и най-вече можем ли да си позволим новите цени на пазара. В студиото на "Събуди се” коментира главният икономист на КНСБ Любослав Костов. Той определи настоящата година като уникална заради това, че през нея ще имаме четири бюджета. 

"Издръжката на живот на едно домакинство и един работещ нараства доста повече, отколкото преди. Нещата не стоят никак добре и аз вече започвам да се притеснявам за ролята на правителството. Говорим от половин година, че доходите трябва да нарастват, но не сме го видели”, заяви той.

Според Костов минималната заплата от 710 лв. не е достатъчна, защото инфлацията набира сила. "2/3 от хората не получават средна работна заплата. По този същия начин 2/3 от хората - тяхната лична инфлация е двойна, тъй като те потребяват стоки и услуги, които нарастват много повече и реалната им покупателна способност намалява, защото доходите не растат”, уточни експертът.

По думите му в Бюджет 2022 няма политика по доходите, с изключение на минималната заплата. "Този ръст на минималната заплата е недостатъчен, защото не покрива 50% от средната заплата”, добави Костов. На въпрос имаме ли възможност с доходите към днешна дата да покрием инфлацията, той отговори: "Не. За първи път от 10 години българският работник на минимална заплата загуби реална покупателна способност”, заяви още икономистът.

Според него сега не трябва да се гонят европейски стойности във възнагражденията, а да се компенсира загубата. "В бюджетната сфера няма нито един лев за ръст на заплатите, извън педагозите”, добави Костов и посочи, че от КНСБ имат много критики към държавната сметка за тази година. 

Експертът заяви, че един работещ човек трябва да взема малко над 1 400 лв. брутна заплата, за да живее добре. "Според данни на НОИ около 2/3 от хората не взимат тази сума. Най-ниската заплата е в Благоевград, а най-висока е в столицата”, коментира икономистът.  

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »