В Отава се готвят за протест и контрапротест заради задължителните ваксини

В Отава се готвят за протест и контрапротест заради задължителните ваксини
A A+ A++ A

Продължаващата седмица окупация на канадската столица от шофьори на камиони, които са против задължителните ваксини ще получи „подкрепления“ днес – хиляди демонстранти се очакват в Отава, други градове също се готвят за протести, предаде АФП.

Полицията съобщи, че очаква около 2000 протестиращи, както и 1000 контрапротестиращи да се присъединят към стотиците пред парламента на страната. Организаторите обаче твърдят, че десетки хиляди са се насочили към Отава.

Сходни акции са планирани в Торонто, град Квебек и Уинипег.

След хилядите оплаквания от местни жители за заплахи и тормоз от протестиращи, които затрудняват съня на местните с неспирните си клаксони, онлайн петиция с участието на 40 000 души настоя за действия, съобщи шефът на полицията в Отава Питър Слоли, който обеща мерки срещу „незаконния“ протест на т.нар. Конвой на свободата.

„Конвоят на свободата“ пое от канадския тихоокеански бряг в края на януари и събра последователи в своето 4400 км пътуване до столицата, както и дарения в размер на 10 млн. канадски долара (8 млн. американски долара) онлайн.

Но платформата GoFundMe обяви в петък, че прекратява събирането на средства на сайта си след получаване на доказателства от органите на реда, че демонстрацията „се е превърнала в окупация, придружена от насилие и друга незаконна дейност“.

Всеки, който пожелае, ще си получи парите обратно.

По-рано шофьорите получиха подкрепата на най-богатия човек в света Илон Мъск.

А вчера бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ги насърчи, заявявайки в становище, че „грубите политики на крайнолевия лунатик Джъстин Трюдо…са унищожили Канада с безумните Covid мерки“.

 

#Канада #ковид мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »