„Цар Освободител“ чакал реставрация в „абсолютна кочина“

„Цар Освободител“ чакал реставрация в „абсолютна кочина“
Паметникът се намира в един селски двор - от едната му страна колят прасе, а от другата - тенекеджия си изчуква колата, разказаха от Движение „България на гражданите". Снимка: „България на гражданите"
A A+ A++ A

По паметника на Цар Освободител не е извършена никаква реставраторска дейност от демонтирането му на 5 септември досега, съобщиха от партията на Меглена Кунева „България на гражданите".

„Паметникът се намира в един селски двор - от едната му страна колят прасе, а от другата - тенекеджия си изчуква колата," разказаха членовете на ръководството на Движение „България на гражданите" скулпторът проф. Велислав Минеков и докторът по изкуствознание Людмил Веселинов.

Двамата представиха тази информация на пресконференция, озаглавена „За безобразията и щетите върху българската култура. Нови скандални факти".

От партията на Меглена Кунева са сформирали „Комисия за граждански контрол срещу злоупотреби с власт", която е разкрила къде се намира монументът.

В края на август започна реставрация на паметника „Цар Освободител". Руската неправителствена организация „Хуманитарна фондация на Андрей Скоч „Поколение" даде 1,1 млн. лв. без ДДС, но най-вероятно поне още 40% от сумата ще бъдат нужни допълнително в процеса на работа.

Според Велислав Минеков паметникът е абсолютно зарязан, а около него е „абсолютна кочина". „Това е обидно и унизително за самия монумент," коментира той.

От политическата формация разпространиха снимки, заснети на 5 октомври край софийското село Требич.

„Паметникът трябва да престои по този начин известно време, за да се приберат едни пари, макар че за реставрацията са необходими точно два дни и половина и много по-малко от обявените 1,2 млн. лв," смята Велислав Минеков, който е скулптор.

Според него зад заявеното намерение за реставрация на паметника се крие инвеститорски интерес за бъдещето изграждане на подземен паркинг, който да бъде отдаден на концесия на определена групировка.

„Укрепването е пожелано от едни много добри хора, които възнамеряват да строят отдолу подземен паркинг, където ще си паркират колите депутатите, Столичната община и заможните хора. Този ремонт се прави, за да услужим на тези добри хора, които искат да печелят пари със страшна сила," посочи Минеков.

Той се учуди как нито една от организациите на русофилите в България не се е заинтересувала от съдбата на паметника.

Професорът не изключи възможността да става въпрос и за прикрито финансиране на управляващата партия. „Това е вандализъм, причинен от държавата," смята още скулптурът от екипа на Меглена Кунева.

„Кой, как и защо взе решението краката на коня на „Цар Освободител" да бъдат отрязани. Така беше премахната сакралната същност на този паметник, за какъвто мечтаят доста европейски столици," коментира снимките Людмил Веселинов.

Велислав Минеков каза още, че се подготвя ликвидирането на криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски" чрез преместването на експозицията й в т.нар. „Български Лувър".

„В момента сме свидетели на престъпления срещу българската история," каза той.

Според него криптата трябва да осигури посещаемост и на „Лувърщината".

„Този „Квадрат" или „лувърщина" няма дори предвиден паркинг. Ами къде ще паркират автобусите, които се тълпят да влязат в „лувърщината" и да видят класика Рашидов?," попита Велислав Минеков.

Той заяви още, че обявеното увеличение на бюджета на Министерството на културата няма да се отрази върху работата на културните дейци, а парите ще отидат за покриване на разходите по бъдещия „Лувър".

По думите на Велислав Минеков, за да се осигури интерес към проекта на Вежди Рашидов, се подготвя и преместване на част от експозициите на Националната художествена галерия, независимо че за нейната реставрация вече са били изразходвани пари по европейски програми.

„Това е тънка коалиционна политика между ГЕРБ и БСП," каза Людмил Веселинов по друга тема - обявеното намерение за преместване на Националния исторически музей в сградата на бившия ЦУМ в София, сега собственост на бизнесмена и лидер на БСП – Пловдив Георги Гергов.

Людмил Веселинов окачестви случващото се с българските музеи при управлението на Бойко Борисов като „музеен хаос".

#Цар Освободител #паметник #реставрация #Меглена Кунева #„България на гражданите" #Велислав Минеков #Людмил Веселинов #село Требич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"