Асен Василев: Няма как да станем богата държава с ниски заплати

Асен Василев: Няма как да станем богата държава с ниски заплати
A A+ A++ A

Бюджет 2022 е инвестиционен. Това заяви в студиото на "Панорама" Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите. Той обясни, че има три типа ключови инвестиции - в капитал, в човешки капитал и в институции.

Ние удвояваме капиталовите инвестиции - те стават 5,8% от БВП, правим инвестиции в човешки капитал - здравеопазване, култура, спорт и правим институционална промяна за реформи в публичния сектор, където да навлезе дигитализацията. И разбира се, се поддържа се социалната база, обясни Асен Василев. Дефицитът е 4,1% с ковид мерките, каза финансовият министър.

Капиталовите инвестиции са 5,8%, така че ние плащаме пенсии, разходи, инвестираме в образование, култура, спорт, институции, допълни той.

България е вързана към еврото, ние не правим собствена монетарна политика. Ако не направим тези допълнителни капиталови разходи, инфлацията ще изяде всичко. Така че, това е изпреварващо, обясни Василев.

Със сметките за февруари, всички общини, както и всички небитови потребители, ще получат компенсации, увери Василев по въпроса за високите цени на тока.

На въпроса защо обиди работодателите, които държат на минималната работна заплата, Василев заяви:

"Истината е, че няма как ние да станем богата държава, ако казваме, че нашето конкурентно предимство са ниските доходи и заплати. Точно затова правим тези инвестиции. Нашето предимство трябва да е квалифицирана работна ръка, модернизирана инфраструктура... това е, което ще ни направи богати, а не ниската работна заплата."

По темата за смяната на ръководството на "Булгаргаз", вицепремиерът коментира: "Търсим решение на това, че България не ползва азерски газ, който в момента е три пъти по-евтин от газа, който ползваме от "Газпром". Това е решението, което търсим. Опитахме с текущото ръководство на "Булгаргаз", то извади вода от девет кладенеца да ни обясни защо такова решение не е възможно и че няма смисъл въобще даже да се пробва."

"Какви посредници? Как могат да бъдат върнати посредници по договори, в които "Булгаргаз" има директно споразумение с азерската компания и с "Газпром", допълни Василев относно критиките на президента Радев за уволненията в "Булгаргаз".

Финансовият министър коментира и отменения от съда български списък по закона "Магнитски". "Когато беше приет законът "Магнитски", имаше огромна опасност за българската икономика. Правителството даде инструкция на държавните предприятия да не се "заразят" от работа с тези хора", обясни той. "Със сигурност ще обжалваме, докато влезе законовата рамка", допълни Асен Василев.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"