Гешев на крака при Петков: Брани спецпрокуратурата

Гешев на крака при Петков: Брани спецпрокуратурата
A A+ A++ A

Изненадващо, на фона на напрежението между прокуратурата и изпълнителната и законодателната власт, главният прокурор Иван Гешев отиде на крака при премиера Кирил Петков в Министерския съвет. Това стана ясно от формални прессъобщения от правителствената информационна служба и прокуратурата. 

От Министерски съвет уведомяват, че в рамките на разговора обвинител номер едно е апелирал специализираните съд и прокуратура да не бъдат закривани, защото по думите му тяхната дейност давала резултат. 

От своя страна Петков пък е обявил, че няма да отстъпи и правителството ще настоява двете специализирани звена да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и други системни недостатъци.

В съобщението на прокуратурата обаче това не се споменава. Оттам информират само, че главният прокурор е акцентирал върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия. „Иван Гешев изтъкна, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при спазване на процесуалния ред “, пишат от държавното обвинение.

Изтъква се още водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на зловредно чуждестранно влияние на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО. Става ясно и, че Гешев е уверил министър-председателя в ангажираността си „да допринесе за продължаване на съдебната реформа“. В процеса щели да участват и прокурорите и следователите.

Припомняме, че една от основните цели на новото правителство е именно закриването на специализираните съд и прокуратура, както и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Това бе повторено и от правосъдния министър Надежда Йорданова, след като обвинител номер едно се опита да я приласкае с букет цветя в първите ѝ дни на този пост. Главният прокурор е в открит конфликт и с вътрешния министър Бойко Рашков. Според него политиците нарушават принципа на разделение на властите, за което писа и до европейските институции. 

#Гешев #Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »