Йотова срина Нинова със земята: Истинският лидер не се обгражда с послушковци ВИДЕО

Йотова срина Нинова със земята: Истинският лидер не се обгражда с послушковци ВИДЕО
A A+ A++ A

Истинският лидер не събира около себе си "послушни хора". Добре е всички да знаем, че не постът те прави лидер. Всички, които искаме да се занимаваме с политика, трябва да го знаем, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на днешната среща-разговор, организирана от Институт "Николай Добрев" по повод 25 години от 04.02.1997 г., когато Георги Първанов и покойният Николай Добрев връщат мандата на президента Петър Стоянов. Макар да не бе спомената поименно - на всички стана ясно, че Йотова има предвид Корнелия Нинова.

"Властта не е спечелването на един мандат и да си помислиш, че всичко ти е позволено. Демократичното лидерство означава да търсиш диалог, а не всеки твой опонент да превръщаш във враг и да го мачкаш. Авторитарното водачество не води наникъде", каза още вицепрезидентът.

Освен официалните говорители - вицепрезидентът, президентът (2002-2012) Георги Първанов, на срещата присъстваха и отстранените от в. "Дума" журналисти Велислава Дърева и Велиана Христова, народният представител от БСП Крум Зарков, майка му журналистът Анна Заркова, проф. Иво Христов и знаковият политик от Столетницата Георги Пирински.

Срещата започна с увод от преподавателя в СУ проф. Искра Баева, която заяви, че станалото на 4.02 97 г. даде възможност БГ да тръгне твърдо, безкомпромисно и безусловно по пътя на неолиберализма.

Тя заяви, че е „ерес“ да се казва, че събития са еднозначни, и че трябва да се търсят всички различни гледни точки. "Tрябва да се помисли дали оттук нататък сме обречени на този модел – дали неолиберализмът е пътят", заяви проф. Баева.

Първанов, Йотова и историците обсъдиха събитията около 4 февруари. Георги Първанов заяви, че неслучайно когато е спечелил изборите, е посветил победата си на Николай Добрев. "Смятам, че той заслужаваше и заслужава много повече", каза бившият президент.

"Ние отвикнахме да си говорим, да беседваме – и не е само COVID-a причината за това. Имаме нужда от това – и да поспорим, да се скараме в добрия смисъл на думата", смята Георги Първанов. 

По време на дискусионната част социологът Андрей Райчев взе думата и обвини опозицията на БСП, че не прави достатъчно, за да извади Столетницата от кризата:

"Случилото се на 4 февруари беше трагедия, а сега е фарс. Тогава загиваше държавата, сега загива БСП. Днес БСП е приватизирана, обявена за партия на Корнелия Нинова – това е смехотворно", възмути се той. 

Райчев директно се обърна събралите се представители на опозицията с думите: „Вие го давате иносказателно – да не сте болни, трябва веднага да се прави нещо – вие да го правите!“

Преди и след конференцията в залата звучеше "In the death car" на Горан Брегович, изпълнявана от рок певеца Iggy Pop.

#Илияна Йотова #Корнелия Нинова #Крум Зарков #Анна Заркова #БСП #Николай Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »