Ново 20: Учени откриха неизвестен досега вариант на ХИВ

Ново 20: Учени откриха неизвестен досега вариант на ХИВ
A A+ A++ A
Учени са открили неизвестен досега вариант на вируса ХИВ, който е по-болестотворен от обичайното и се е разпространявал незабелязано в Нидерландия през последните няколко десетилетия, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Откритието обаче не е причина за тревога, защото лекарствата срещу СПИН действат еднакво добре и на хората с новооткрития вариант на вируса, и при останалите и разпространението му намалява от 2010 г. насам. Разновидността е установена в рамките на усилията на учените да разберат как ХИВ продължава да се развива.

Откритието подчертава значението на свободния достъп до тестове и лечение, за да може, какъвто и да е вариантът на вируса, "ХИВ да бъде потиснат възможно най-бързо, което предотвратява разпространението", каза епидемиологът от университета на Оксфорд Кристоф Фрейзър, старши ръководител на изследването.

Различни подвидове на ХИВ циркулират в различни страни, като някои от тях са по-опасни и заразни от други. Подтип В е най-разпространен в САЩ и Западна Европа. Екипът от Оксфорд се е натъкнал на 17 необичайни случая при анализ на база данни на пациенти с ХИВ в Европа - хора с по-тежки поражения върху имунитета и по-инфекциозни от заразените с подтип В, когато са били диагностицирани.

Всички случаи, с изключения на два, били от Нидерландия и затова учените се съсредоточили върху базите данни там. Те са успели да идентифицират клъстер от 109 души, заразени с варианта на подтип В, наречен VB.

Случаите са от края на 90-те години на миналия век и първото десетилетия на 21 век и напоследък намаляват, пишат авторите на изследването в сп. "Сайънс".

Не е известно коя от множеството на генетични промени на вируса е причина за появата на подварианта, но след прилагане на лечение, заразените с него реагират като останалите пациенти с ХИВ.

 

#ХИВ #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »