Кристалина Георгиева: Рано е да се прогнозира световна инфлация

Кристалина Георгиева: Рано е да се прогнозира световна инфлация
A A+ A++ A

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди в четвъртък, че е "твърде рано" да се каже дали светът е изправен пред период на постоянна инфлация. Неуспехът да се направят икономиките по-устойчиви на бъдещи сътресения може да доведе до големи проблеми, съобщи "Ройтерс". 

Георгиева настоя, че лидерите по света трябва внимателно да преценяват своите фискални и парични политики през 2022 г., за да гарантират, че широкото изтегляне на средства за подкрепа на COVID-19 и нарастващите лихвени проценти няма да подкопаят възстановяването.

Миналата седмица МВФ намали икономическите си прогнози за Съединените щати, Китай и световната икономика заради несигурността относно пандемията, инфлацията, прекъсванията на доставките и затягането на паричната политика в САЩ, които крият допълнителни рискове.

За разлика от първата година на пандемията през 2020 г., когато финансовите министри и централните банкери координираха и синхронизираха своите действия, обстоятелствата сега се различават значително в целия свят и това изисква повече "специфичност" в отговорите, каза тя.

Георгиева каза, че пандемията от COVID-19 остава най-големият риск, пред който е изправена световната икономика и е наложително да се засилят усилията за увеличаване на нивата на ваксинация в страните с ниски доходи и да се постигне глобална цел за ваксиниране на 70% от хората в страните по света до средата на 2022 г.

Шефът на МВФ каза, че инфлацията е продължила по-дълго и се е повишила по-високо от очакваното поради прекъсвания на веригата за доставки, по-силно от очакваното потребителско търсене на стоки и сътресения в климата върху цените на храните.

Запитана дали тези обстоятелства и ескалиращата криза между Русия и Запада заради Украйна могат да доведат до ера на устойчива инфлация, Георгиева каза: "Краткият отговор е, че е твърде рано да се каже."

Тя каза, че усилията сега да се инвестира повече в устойчивостта на хората, икономиката и околната среда ще помогнат за създаването на повече възможности за по-голям растеж на работните места и просперитет.

Неуспехът да се направят такива инвестиции би довел до по-мрачна перспектива, което би довело и до "по-неочаквани събития, за които не сме подготвени", каза Георгиева, добавяйки, че политиците също не са били добре подготвени да се справят с повече от една криза наведнъж .

#Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти