Нов протест пред спешното отделение във Враца (ОБЗОР)

Нов протест пред спешното отделение във Враца (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Нов протест блокира спешното приемно отделение в Северозапада. Хора се събраха на нова демонстрация заради смъртта на 43-годишната жена от Враца. По искане на прокуратурата днес тялото на починалата беше ексхумирано, а аутопсията на жената ще покаже каква е причината за нейната смърт. Окръжният прокурор на Враца заяви за NOVA, че ще настоява експертизата да бъде направена извън Враца.

Вчера здравният министър разпореди одит във всички спешни центрове в страната за спазване на стандарта за спешна помощ, като целта е да се установи дали има нужда от промени.

Трагедията във Враца стана водеща тема и в ресорната комисия в парламента.

„Ще проверим как са обучени хората по места и как стандартите са въведени в правилника. Не са важни само стандартът и апаратурата, но и това доколко са мотивирани хората”, заяви здравният министър.

А протестиращите настояха не само за оставката на директора на болницата, но и за тази на проф. Асена Сербезова. Не оставки, а незабавни промени в начина на работа в спешните отделения, пожелаха други протестиращи. И споделиха своя опит.

„Преди време ми се беше наложило да дойда тук с детето, пак така си бях „загубила граматиката“ от притеснение и ми се направи забележка, че не знам ЕГН-то на детето. Все пак е Спешна помощ. Трябва да се окаже тази спешна помощ и евентуално след това да се вземат каквито и да е било данни”, смята Анелия Давидова.

Вече е ясно и кой ще се грижи за детето на починалата жена - то ще бъде настанено при роднини.

„Бабата и дядото на детето по майчина линия дойдоха и подадоха заявление в дирекция "Социално подпомагане" за настаняване на внучето им в тяхното семейство”, увери Незабравка Костова, която е началник в отдел „Закрила на детето”.

На името на бабата на детето вече е открита сметка. За връзката между семейството и дарителите се грижи благотворителна организация. Първите дарения вече са факт - около 1000 лева. Детето ще получи от държавата еднократна помощ от 375 лева и още 750 по Закона за закрила на детето.

#Враца #протест #Спешно отделение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"