3/4 от българите пестят ток заради цената му

3/4 от българите пестят ток заради цената му
A A+ A++ A

В ситуацията на енергийна криза и увеличение цените на електроенергията три четвърти от българските домакинства изпитват затруднения и се стараят да предприемат конкретни стъпки за намаляване на ценовия шок върху семейните си бюджети, коментират от "Алфа Рисърч" на базата на изследване, проведено на 31 януари за предаването "Референдум" на БНТ.

Реализирано е сред панелна извадка от 403 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по телефона.

Оценките за усилията на държавата за овладяване на кризата остават критични, а очакванията за влиянието на напрежението между Русия и Украйна - песимистични, посочват анализаторите. Неяснотата около причините за сериозния ръст на цените допълнително съдейства за тази критичност, тъй като не позволява на хората да направят реална оценка, дали правителството действа в правилната посока, или не, се сред изводите от експресното допитване.

Увеличението на цените на електроенергията рефлектира върху три четвърти от потребителите, посочват от агенцията. Попитани какви мерки за намаляване на разходите за електроенергия предприемат в своето домакинство,

48,7 на сто отговарят, че ползват по-малко ток.

38 процента от хората пренасочват част от потреблението към нощната тарифа, 28 процента от запитаните се насочват към други източници за отопление и енергия, 22 процента пък подменят някои уреди с по-енергийно ефективни. Една четвърт от сънародниците ни не са предприели до момента специални мерки. Причините за това могат да са както невъзможност да се ограничи повече потреблението, така и липсата на такава необходимост (най-вече, защото енергийните разходи за отопление не са свързани с електричеството), отбелязват анализаторите.

Противоречиво е мнението за предприетите от държавата мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата, посочват от агенцията. Изцяло позитивна оценка изразяват едва 10 на сто. Доминира нагласата, че се

правят отделни неща, но не се използват всички възможности

(49 процента). Значим е делът и на най-недоволните и ощетените, според които държавата не предприема мерки (41 процента). Бъдещ ръст в негативните оценки за ролята на управлението в справянето в енергийната криза може да доведе и до социално напрежение с трудно предвидими ефекти, коментират от "Алфа Рисърч".

Причините за увеличението цената на тока остават неясни за 63 на сто от запитаните. 37 на сто пък се определят като информирани по темата. Само по себе си това е сериозен проблем пред комуникационната политика на правителството, тъй като криза, която касае голямата част от българските домакинства и пряко влияе върху бита и потреблението им, продължава да е с неизяснени причини. Респективно, когато не знаят предпоставките, хората не могат да оценят правилни, или неправилни са предприеманите мерки, коментират от агенцията.

Поляризирани са очакванията на българите за развитието на енергийната криза. С минимален превес са страховете -

54 процента се опасяват от режим на тока

а 55 на сто - от влошаване на ситуацията в резултат от напрежението около Русия и Украйна.

#Алфа рисърч #проучване #електричество #скъп ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »