Проучване: Локдауните са предотвратили само 0,2 процента смъртни случаи

Проучване: Локдауните са предотвратили само 0,2 процента смъртни случаи
A A+ A++ A

Проучване показва, че локдауните са предотвратили само 0,2 процента повече смъртни случаи. КОВИД локдауните са донесли повече вреди, отколкото ползи, пише днес британският в. "Дейли телеграф", като се позовава на изследване на американския университет "Джонс Хопкинс", шведския университет в Лунд и датския Център за политически изследвания, уточнява Dir.bg

От проучването става ясно, че цената и негативите, които обществата са понесли с локдауните, са много по-големи от ползите, благодарение на ограниченията. Изследователи от трите институции призовават оттук насетне локдауните да бъдат изключени като вариант за справяне с пандемия.

Локдауните са предотвратили само 0,2 процента повече смъртни случаи в сравнение с резултатите в държави, където властите само са съветвали хората какво да правят, с убеждение, че гражданите ще се съобразят и ще направят това, което трябва, сочат данни от проучването.

Екипът от учени е установил освен това, че някои локдаун мерки вероятно са увеличили броя на смъртните случаи, тъй като поради забраните да се виждат на открито хората са се срещали на далеч по-малко здравословни места. В същото време заразените бяха изолирани по домовете си, където с по-голяма лекота са предавали вируса на свои роднини и и лица, с които живеят в едно домакинство. "Разполагаме с някои доказателства, че ограничаването на събиранията е било контрапродуктивно и е увеличило смъртността от Covid-19.

Често пъти се е стигало до ситуацията достъпът на хората до полезни за здравето места като плажове, паркове и зоологически градини да бъде ограничен. Локдауните включваха правила за носене на маски на открити пространства и строги забрани за срещи на открити пространства, което е тласкало хората да се срещат на по-малко полезни за здравето места на закрито", заключават авторите на изследването. За да преценят ползите от локдауните, изследователите са се допитали до 24 академични разработки, посветени на ефективността на локдауните, а също така и на други правила като задълженията за носене на предпазни маски, затварянето на училища и граници и заповедите хората да си стоят у дома, отбелязва "Дейли телеграф". Изследователите са установили, че част от ограничителните мерки са спасили живота на известен брой хора.

Предполага се, че затварянето на несъществени бизнеси е намалило смъртността с около 10,6 процента, спад, който е бил постигнат най-вече със затварянето на заведенията, в които се продава алкохол. Затварянето на училищата е намалило смъртните случаи с 4,4 процента, задължаването на хората да си стоят у дома - с 2,9 процента, а граничните контроли - с около 0,1 процента.

Въпреки това учените са установили, че локдауните, наложени по юридически ред, не са по-ефективни от стратегията, при която властите просто съветват хората да работят у дома и да ограничат социалните си контакти, която бе възприета в страни като Швеция например.

#локдаун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »