Каракачанов е вербуван от Скопие, твърди първият шеф на македонските служби

Каракачанов е вербуван от Скопие,  твърди първият шеф на македонските служби
A A+ A++ A

Лидерът на ВМРО и бивш вицепремиер Красимир Каракачанов е бил вербуван от службите в Югославия при посещение от обменна програма за студенти в края на 80-те години в Скопие.

Такова твърдение отправи Слободан Богоевски, първият шеф на Службата за държавна сигурност (по-късно УБК, днес превърната в Агенция за национална сигурност) на тогавашна Република Македония, в периода 1991-1995 г.

В продължаващо часове интервю с журналиста Васко Ефтов за програмата "Во центар" (от което засега е излъчена само първата част) Богоевски, говорещ рядко пред медиите в последните години, обяснява, че Каракачанов дошъл в Студентски дом "Гоце Делчев" в Скопие по програмата.

Попитан от журналиста дали "нашите служби направиха Каракачанов сътрудник", Богоевски отговаря утвърдително. Обяснява, че съзнава некоректността на думите си, но говори по изключение, защото "той се показа като най-екстремния неприятел на решаването на проблема с антимакедонските си позиции. А учеше там, ядеше, пиеше. Когато се появи такава абсурдна личност, се чудите какво се случва."

Каракачанов бе обявен през 2006 г. като агент на Шесто управление (борба с идеологическата диверсия и противодържавни прояви и информационен анализ) на българската Държавна сигурност. Според наличната информация е регистриран през 1989 г.; година преди това завършва история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Ползван е за изготвяне на анализи за контраразузнавателните служби на МВР. Още след оповестяването на името си от бившия вътрешен министър Румен Петков сам потвърди, че е работил за България и в нейна служба и не се срамува, а под всяко становище за отношенията с Югославия и македонския въпрос би се подписал и днес.

"Аз в битността си на работещ за българските служби съм вербувал доста македонски граждани. Няма как да съм учил в Скопие." Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и бивш вицепремиер, пред "Дневник".

Васко Ефтов анонсира самото интервю с думите, че сред темите ще е "начинът, по който е вербуван Каракачанов". Ефтов е спорна фигура за много македонци, но и българи - във втория случай защото тонът му често е остър към София. Предаванията му "Во центар" същевременно се ползват с интерес, а в "Ютюб" конкретното видео е гледано 80 хил. пъти.

Каракачанов: Вместо да питате, можете да чукнете в интернет

Потърсен от "Дневник" за коментар, Каракачанов обясни, че "като има баламурници като вас, можете да питате", а не като "нормалните хора да правят справка." "Вместо да питате, можете да чукнете в интернет, да потърсите в моята биографична справка и ще видите, че аз никога не съм учил в Скопие, не съм бил студент, а не е имало как да живея в това общежитие."

Богоевски говори за обмен на студенти (какъвто има в хода на Студената война) а не твърди, че Каракачанов е бил студент във висше учебно заведение в Македония по югославско време. "Дневник" опита да се свърже с Богоевски с уточняващи въпроси.

Каракачанов нападна Васко Ефтов, че "сипе огън и жупел по България от 20 години". И там "някакъв доста възрастен човек говори небивалици", каза, имайки предвид Богоевски. По-нататък определи първия шеф на македонските служби като "някакъв чичак и дядо, даже този не съм го чувал".

"Всички ме помнят от студентските протести през 1989 г., но в София, не в Скопие." Попитан дали е правен поне опит да бъде вербуван от югославските служби, отговори: "Напротив, рязали са ми спирачките на колата 1991 г., рязали са ми гумите в Македония. Какъв опит да правят? Още от самото начало, като отидеш да говориш за българи, ти с враг. Това са глупости."

"То е ясно, няма нужда да си академик от "Харвард", да си професор, да си обясниш защо е. Само че тези неща с рекъл, казал не стават. Вадиш някакъв документ и кажеш тук: "Беше студент," отговори Каракачанов, попитан защо, ако твърденията са неверни, се разпространяват точно сега.

Кой е Слободан Богоевски

Коментарите за Каракачанов заемат едва малка част от интервюто, което обхваща спорни исторически, вътрешнополитически и други въпроси.

"Изградихме паралелна държава - една конституционна и една парадържава, дълбока държава, народът не знае, че тя управлява и няма никаква отговорност за това, което прави", казва например Богоевски за сегашната Северна Македония.

Част е от комунистическата партия по югославско време. Известен е като един от "осемте от МВР", които като партийни секретари в Съюза на комунистите в Македония през 1989 г. отказват да се подчиняват на централата и искат реформи. Опитва да се кандидатира за депутат през 2016, но не успява да влезе. Осъден е през 2013 г. за пране на пари.

В интервюто Богоевски обаче отправя остри критики към България например за непознаване на историята (която по думите му не познават и македонците), редом с недоказани тези за произхода на македонския език. Богоевски някога бе сред застъпниците на "антиквизацията" (процес, разгърнал се по време на управлението на Никола Груевски), защото смята, че културното наследство на македонците може да се открие хилядолетия преди славянското.

Източник: "Дневник"

 

 

 

#Красимир Каракачанов #РСМ #агент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"