Парламентът прие оставката на Цацаров

Парламентът прие оставката на Цацаров
A A+ A++ A

Със 197 гласа "за" и нито един против или въздържал се, парламентът гласува оставката на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Точката влезе в дневния ред на Народното събрание по искане на "Има такъв народ". В залата възникна спор дали Сотир Цацаров трябва да бъде изслушан и в пленарна зала, последван от политически дебат и нападки между опозиция и управляващи. Гласуването дойде след близо двучасово заседание, което беше използвано от депутатите основно за процедурни хватки, лични нападки и обяснения.

Шефът на КПКОНПИ и бивш главен прокурор подаде оставката си на 17 януари, като обяви, че напуска поста, считано от 1 март от т.г. Това стана ден преди да бъде обявено, че е отнет допускът му до класифицирана информация.

Сега парламентът гласува оставката по начина, по който я е подал Цацаров. Това означава, че той би трябвало да напусне поста от 1 март.

На 19 януари прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) не от определена дата, а считано от деня, в който е освободен като председател на КПКОНПИ.

Пред депутатите от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Цацаров обяви пак през януари мотивите си да се оттегли предсрочно от поста. Той посочи, че безкрайните упражнения с името му са довели до това решение и иска да запази достойнството си. Освен лични, изтъкна и професионални мотиви да напусне поста. 

В началото на седмицата Сотир Цацаров изпрати в Нродното събрание препоръките си за промените в антикорупционното законодателство. 

 

#Сотир Цацаров #НС #прие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"