САЩ и НАТО отговориха на Русия чрез писмо

САЩ и НАТО отговориха на Русия чрез писмо
A A+ A++ A

В отговор на руските оплаквания от разполагането на съюзнически войски все по-близо до границите на страната, в писмения си отговор до Москва Вашингтон уверява, че присъствието на сили на САЩ и НАТО в Източна Европа е "ограничено, пропорционално и в съответствие с ангажиментите", поети в рамките на Съвета НАТО-Русия. Това съобщи испанският вестник „El Pais“, позовавайки се на изпратените от Вашингтон и Брюксел писмени отговори до Москва във връзка с изразените опасения по въпросите на сигурността.

На 26 януари 2022 г. САЩ и НАТО предадоха своите писмени отговори на руския проект за двустранен договор относно гаранциите по сигурността. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че според него американският документ "скоро ще изтече" в медиите и съдържанието му ще стане достояние "на широката общественост".

Според публикацията в „El Pais“, САЩ твърдят, че са се въздържали от разполагането на "значителни допълнителни бойни сили или ядрени оръжия", както са обещали, и че американските войски сега са една четвърт от тези в края на Студената война. В писмото обаче се предупреждава, че по-нататъшно увеличаване на позициите на руските сили или агресия срещу Украйна "ще принуди САЩ и техните съюзници да засилят" отбранителното си разположение в Източна Европа.

НАТО също съчетава протегната ръка с предупреждение. От една страна, тя предлага на Москва пълно възстановяване на отношенията чрез отваряне на съответните посолства, затворени през октомври миналата година, и уверява, че "НАТО не търси конфронтация", но добавя, че не може да прави компромиси с принципите, на които се основава евроатлантическата сигурност, включително член 5 от Вашингтонския договор, според който "нападение срещу един съюзник ще се счита за нападение срещу всички“.

„Ще предприемем всички необходими мерки, за да защитим и предпазим нашите съюзници, и няма да компрометираме способността си да го направим", се казва в предупреждението.

Подобно на отговора на САЩ, отговорът на НАТО предлага серия от мерки за изграждане на доверие, включително предложението на Русия за създаване на гражданска гореща линия за спешни контакти, както и пълноценно използване на военните канали за комуникация с цел насърчаване на предвидимостта и прозрачността и намаляване на рисковете. Докато документът на Вашингтон обвинява Русия, че провежда мащабни военни учения без предупреждение, НАТО предлага да се намали прагът на силите, над който трябва да се уведомява за ученията.

Северноатлантическият алианс предлага също така консултации за предотвратяване на инциденти във въздуха и в морето, докато Вашингтон осъжда опасните маневри на руски изтребители над съюзнически кораби в международни води или нарушаването на свободата на корабоплаване в Черно море или Азовско море, североизточно от Крим.

НАТО призовава Русия да възобнови изпълнението на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), като се присъедини отново към консултативната група и предостави подробна информация за своите войски, както се изисква от договора.

Притесненията на НАТО не се ограничават само до конвенционалната война. Алиансът предлага на Москва да "насърчава свободното, отворено, мирно и сигурно киберпространство" чрез консултации за "намаляване на заплахите в киберпространството", чрез поемане на международни правни задължения и доброволни протоколи за отговорно поведение в киберпространството, "както и чрез въздържане на всички държави от злонамерени кибердействия". Това не е риторично искане: в разгара на ескалиращото военно напрежение Украйна стана жертва на кибератаки, които се приписват на Русия.

НАТО предлага също така да се консултира с Москва за намаляване на заплахите за космическите системи чрез насърчаване на отговорно поведение в космоса. По-специално, тя призовава Русия да се въздържа от тестове за унищожаване на спътници в космоса, "които създават голямо количество космически отпадъци". Тези въпроси ще бъдат разгледани на поредица от тематични срещи, след като Съветът НАТО-Русия се събра на 12 януари за първи път от почти две години.

Предпазливост или песимизъм

Съдейки по тона, Северноатлантическият алианс подхожда към преговорите с Русия с голяма предпазливост, ако не и с песимизъм, коментира изданието. "В продължение на повече от 30 години НАТО работи за изграждане на партньорство с Русия", пише в документа. НАТО твърди, че не само е подала ръка в края на Студената война, но е подписала и Акта НАТО-Русия и е създала двустранния съвет. "Никой друг партньор не е получил подобна връзка или подобна институционална рамка", подчертават от НАТО. "В резултат на това Русия наруши доверието, което е в основата на нашето сътрудничество, и постави под въпрос основните принципи на евроатлантическата архитектура за сигурност", се казва в документа.

"Продължаваме да се стремим към конструктивни отношения с Русия, когато нейните действия правят това възможно", се казва още в писмото на Алианса. "Насърчаваме Русия да се включи в конструктивен диалог по въпроси, които вълнуват членовете в рамките на Съвета НАТО-Русия, за да се постигнат осезаеми резултати." Но предупреждава, че "ограничаването на руското военно разполагане в Украйна и около нея ще бъде от съществено значение за постигането на съществен напредък" в бъдещите преговори.

#НАТО #САЩ #Русия #писмо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »