Радев критикува Петков за посещението в РСМ, предупреди го за модела "Борисов" (ВИДЕО)

Радев критикува Петков за посещението в РСМ, предупреди го за модела "Борисов" (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев критикува бившия министър в негово служебно правителство и настоящ премиер Кирил Петков. Преди началото на форум, организиран в София от изданието The Economist, Радев заяви, че посещението на Петков в Северна Македония е било прибързано. Президентът също така предупреди Петков за начина на действие при смяна на бордовете на държавни дружества с идеята маниерът да не е подобен на този при правителствата на Бойко Борисов и ГЕРБ.

"Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски. Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския премиер в Северна Македония беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него", каза Радев. Той визира срещата на македонския президент Стево Пендаровски с членове на ОМО "Илинден" скоро след посещението на Петков в Скопие.

Радев вече веднъж коментира посещението на Петков в Скопие - на 20 януари заяви, че всяка стъпка, която води до задълбочаване на отношенията между двете страни, трябва да бъде подкрепяна. Обобщи също, че има много позитивни сигнали от това посещение.

По повод освобождаването на директора на "Булгаргаз" Николай Павлов, което Петков приветства, президентът направи паралел с действията на бившия премиер Бойко Борисов. Освободеният Павлов е бивш министър на енергетиката в първото служебно правителство на Румен Радев, управлявало страната в периода 27 януари - 4 май 2017 г.

"Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. Надеждата ми е, че в тази дейност кабинетът няма да се изкушава от наследения управленски модел, който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси. Ако се използва същият подход, няма да се постигнат по-различни резултати от наследството на Борисов", посочи Радев.

 

#Румен Радев #Кирил Петков #РСМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"