Прокуратурата проверява врачанската болница за смъртта на жена пред Спешното

Прокуратурата проверява врачанската болница за смъртта на жена пред Спешното
A A+ A++ A

Окръжна прокуратура – Враца се самосезира по повод медийна публикация за смърт на жена в спешното отделение на МБАЛ "Христо Ботев"– гр. Враца. Образувано е досъдебно производство от следовател при Окръжен следствен отдел, съобщават от държавното обвинение. 

В хода на разследването ще бъдат разпитани свидетели, дежурните медицински лица, ще бъде проследена и последователността на техните действия. Възложена е съдебномедицинска експертиза, която да установи причината за смъртта на жената. 

На разследващите е указано да изискат и приложат заверени преписи от цялата медицинска документация, както и всички други относими към инцидента документи, в т.ч. да бъдат установени действията на длъжностните лица, приемащи сигнали на телефон за спешни случаи 112. 

Предстои цялостна проверка на действията на медицинските лица за спасяване живота на болната, техни евентуални пропуски и бездействия с оглед престъпление по чл. 123 НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Междувременно министърът на здравеопазването Асена Сербезова също разпореди на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ проверка по случая с починалата 43-годишна жена. Ще бъдат проверени както Центърът за спешна медицинска помощ в града, заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение. РЗИ Враца също ще влезе на проверка в многопрофилната болница.
По-рано в интернет беше публикуван клип, на който се вижда как жената колабира в коридора, докато чака да бъде приета в Спешното отделение болницата във Враца. Първоначалната информация е, че починалата имала тежка белодробна емболия.

#прокуратура #Врачанска болница #проверка #Спешно отделение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »