Разкрития от Швейцария: Мрежата на Брендо е изпрала 70 млн. франка

Разкрития от Швейцария: Мрежата на Брендо е изпрала 70 млн. франка
A A+ A++ A

Двама банкери, двама български граждани и банката „Креди Сюис“ (Credit Suisse) са изпрали само за три години 70 милиона швейцарски франка. Делото срещу тях започва на 7 февруари в Швейцария, а сумата за пръв път разкри пез уикенда федералната прокуратура (Ministère public de la Confédération или MPC).

Новината е в няколко от неделните издания в страната, като те уточняват, че става дума за приходи на „впечатляваща мафия“ от трафик на кокаин в периода 2004-2007 г. В центъра на тази мрежа, преминаваща в Швейцария през Мартини (столицата на кантон Вале), Женева (местният клон на банка Julius Bär) и Монтрьо, е поставен Евелин Банев-Брендо, известен още като „Игор“ и „Ноно“, осъден на общо 36 години затвор в три европейски страни, предава Лекс.

Банев бе задържан на 6 септември септември 2021 г. в Киев и българската прокуратура поиска екстрадирането му. Но скоро след това бе освободен, защото оказа, че той е и украински гражданин, а страната не екстрадира свои граждани за съдебно преследване в друга държава. Издирват го още две държави (Италия и Румъния), а преди две седмици пред bTV началникът на сектор „Издирване“ в Националната полиция Стефан Джолев каза, че най-вероятно той няма да бъде върнат в България.

Делото в Швейцария не е срещу него, а срещу двама негови приближени българи. Имената им не се споменават, като в обвинението се говори за „К“ – тренирал борба като Брендо и след падането на комунизма емигрирал в Швейцария. Досега медиите в страната пишеха и за българка от офис на Credit Suisse в Цюрих, е наричана с променено име Магдалена Т. и се твърди, че се е състезавала за България на олимпийски игри.

За Банев се казва, че и „организирал вноса на десетки тонова кокаин от Южна Америка в Европа“ в началото на века. Сумата, изпрана през двете споменати швейцарски банки, се равнява според тогавашния обменен курс на около 42-45 млн. евро (днес – 67.5 млн. евро).

Делото ще се води в Белинцона, столицата на сантона Тичино) с основни обвинения пране на пари в особено големи размери плюс (з българите) участие в организирана престъпна група.

#Брендо #Швейцария #пране на пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай