Министърът: Категорично има мафия в БГ спорта! Шефовете на тотото играят карти с Бойко

Министърът: Категорично има мафия в БГ спорта! Шефовете на тотото играят карти с Бойко
A A+ A++ A

Категорично има мафия в българския спорт. Тази същата мафия, която дълги години владееше държавата, неминуемо е контролирала и огромни ресурси в българския спорт до момента. Оттук нататък започваме процедурата по изчистване във всички направления - търговски дружества, Български спортен тотализатор (БСТ), самото Министерство на младежта и спорта и неговите ресурси. Това заяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев.

“БСТ дълго време е държан във финансова будна кома. След национализация на лотариите той е държан пак полужив, независимо че има огромния ресурс да бъде едно изключително печелившо дружество като монополист на пазара. Тъй като не мога да вляза в момента обективно в управление на дружество, не знам реалната ситуация, а коментирам само на база на предоставени ми документи. За обществото не би трябвало да е тайна, че БСТ е партийна касичка на не една партия и е използван, за да създава медиен и финансов комфорт по време и преди избори и бизнес комфорт на определени бизнесмени, което сега ще го установяваме. Директното финансиране на политически партии не може да се извършва от тотализатора, но има механизми, които позволяват чрез определени обръчи от фирми средствата на тотализатора да бъдат насочвани към удобни на властта или на други свързани с властта бизнеси, но това ще се установява с инспекции“, каза министър Василев. 

Той е категоричен, че въпреки опитите да бъде забавено вписването на новото ръководството на БСТ, процесът по смяната е неминуем.
“Резултатите, които се показват през последните години, превръщат БСТ в дружество на минимална печалба. Тя е изключително малка за капацитета на един монополист на пазара. Националната лотария, тази която вече не съществува, само от билетчетата, които са част от игрите, организирани вече от тотализатора, е правила по 1,5 млрд. лв. печалба, а тотализаторът десетократно по-малко. Нашата цел е българският спорт да се финансира изцяло от тотализатора. Парите да са повече, за да можем да оправим развалената ни инфраструктура и управлението на БСТ да е отговорно към големи печалби. Все пак това е търговско дружество”, обясни министър Радостин Василев.

Той коментира и темата с политизирането на ръководството на Българския спортен тотализатор.“Когато говорим за политизация на тотализатора, първо трябва да се върнем назад във времето и да видим, че двама от членовете на Управителния съвет на БСТ са лични партньори на карти на бившия премиер. Когато аз назначавам ръководство на тотализатора, първото нещо, което ме е интересувало е тяхната експертиза. Нито един от членовете на ПП “Има такъв народ” не е бил политик до преди една година. Г-н Тодоров е голям професионалист. И човек, който има смелостта да поеме тотализатора. За разлика от хората, които са били в БСТ дълго време  преди това и са натоварени с 12-годишно грабителство“, категоричен е спортният министър. 

Радостин Василев даде и пример за политически действия от страна на сегашната управа на дружеството. “На срещата, която проведох със сегашното ръководство, г-н Йовов каза, че не желае да застане с министъра и да разкаже за нашите разговори, защото политическата му принадлежност била ГЕРБ и не иска да застава до други политически кадри. Сигурен съм, че бъдещият изпълнителен директор на БСТ няма да дели хората на ГЕРБ и други, за да застане пред тях и да разкаже истината какво сме говорили в стаята, когато го е поканил министърът. Това е политизация. Това, което в момента Александър Тодоров извършва е смелост, за която аз му благодаря, че показва, защото той беше подложен на изключително нелицеприятна, лъжлива пропаганда на едни пискуни в Народното събрание, които са последният глас на отиващото си статукво и те нищо няма да променят”, смята Радостин Василев.  

Министърът на младежта и спорта коментира и бюджета на ММС за 2022 г. “Постигнахме двойно увеличение на бюджета. В централния бюджет за тази година ще бъдат предвидени още 100 млн. лева за проекти, свързани със спортната инфраструктура, което прави повече от 100% увеличение реално на бюджета за спорт. 15 млн. лв. са предвидени за завършването на залата в Бургас. Но тя няма да бъде завършена преди да минат всички институции от там и да видят защо тази яма е глътнала 65 милиона лева. Ще изпълним заложените в коалиционното споразумение четири инфраструктурни проекта. Започваме проектирането на първия съвсем скоро. Другите проекти са за модернизиране и изобщо за строителство на национална спортна база, свързана със собствеността на ММС. Ще бъде много интересно. Нещо, което 30 години не е правено, започва още в първата година на този мандат”, обяви Радостин Василев.

Министърът на младежта и спорта заяви още, че няма конфликт с председателя на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева и че двамата са уточнили взаимоотношенията си.

#Радостин Василев #БСТ #тото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »