Турция препоръча кой да замени президента Асад в Сирия

Турция препоръча кой да замени президента Асад в Сирия
Mинистърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу препоръча Фарук Шараа да оглави преходно правителство в Сирия, което да сложи край на кръвопролитията. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепрезидентът на Сирия Фарук Шараа би могъл да замени президента Башар Асад начело на преходно правителство в Сирия, за да се прекрати гражданската война в страната, обяви министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу.

„Фарук Шараа е разумен и съвестен човек, той не е участвал в убийствата в Сирия. Никой друг не познава по-добре от него системата в Сирия," каза Ахмет Давутоглу в интервю по обществената телевизия ТРТ, цитирано от АФП и БГНЕС.

Турският външен министър подчерта, че сирийската опозиция е склонна да приеме Фарук Шараа като бъдещ ръководител на сирийската администрация.

Сирийският вицепрезидент, най-видният сунитски представител в алауитското ръководство на Сирия (алауитството е клон на шиитството), е доверен човек на режима и в продължение на петнадесет години бе външен министър, преди да стане вицепрезидент през 2006 г.

Информациите, че през август е дезертирал от режима на Башар Асад, бяха опровергани от Дамаск, но някои представители на опозицията смятат, че той е под домашен арест.

Ахмет Давутоглу е убеден, че сирийският вицепрезидент все още в Сирия.

Отношенията между Дамаск и Анкара са обтегнати откакто през март 2011 г. започна бунтът в Сирия и напрежението особено ескалира след сирийската стрелба по турско гранично село миналата седмица.

Турция има обща граница със Сирия по протежение на 900 км и вече е приела близо 100 000 сирийски бежанци на своя територия. Тя поддържа открито бунтовниците от Свободната сирийска армия и настоява Башар Асад да се оттегли.

#Турция #Сирия #Ахмет Давутоглу #министър на външните работи #Фарук Шараа #Башар Асад #президент на Сирия #Дамаск #Анкара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници