АИКБ: Около 150 000 безработни у нас търсят работа, има и още толкова "обезкуражени"

АИКБ: Около 150 000 безработни у нас търсят работа, има и още толкова "обезкуражени"
A A+ A++ A

От сдружението "Тук-там" споделят, че се очаква над 200 000 работни места да бъдат отворени през годината

"Програмите за подкрепа на много места доведоха до това безработни да получават повече, отколкото работещи на заплата. Около 150 000 души са безработните у нас, които си търсят работа, а поне още толкова не си търсят - наричат ги "обезкуражени". Има 12 000 назначени на фона на над 20 000 безработни за първите три седмици на 2022 г. 1000 души седмично са оставали без работа миналата година, а сега са 4 пъти повече, но това е характерно за началото на януари".

Това заяви за "Твоят ден" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му сред факторите за безработицата е съкращаването на дейността на доста предприятия.

"Има и сериозен недостиг на работна ръка със средна и висока квалификация. Работодателите приемат и неграмотни, обучават ги, работят известно време, емигрират и предпочитат да се върнат и да получават 60% от заплатите си в чужбина", разкри той.

Според него прогнозата е безработицата да стигне до 5%. "Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда. Бизнеси, които разчитат на много труд, трудно ще намират кадри", прогнозира Велев.

От своя страна Мина Топалова от сдружението "Тук-там" смята, че се очаква над 200 000 работни места да бъдат отворени в рамките на тази годината. "В нашия кариерен портал виждаме увеличение на броя предлагани места, както и на кандидатстващите за работа. Важно е да се знае имат ли квалификацията кадрите да заемат свободните позиции и дали работодателите са готови да ги обучат", посочи тя. И допълни, че трябва да се влагат повече усилия в преквалификация.

"В IT сектора, производството, финансите и преработващата промишленост има силно търсене на кадри", подчерта Топалова.

#работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »