Непосилни сметки: Още общини и манастири преминават на режим на тока

Непосилни сметки: Още общини и манастири преминават на режим на тока
A A+ A++ A

Още общини и манастири у нас с мерки срещу високата цена на тока. 

След рекордната сметка за ток на Рилския манастир, такава получи и Бачковският манастир, посочва NOVA.

В манастира, който е вторият по големина у нас, има монтирани над 50 осветителни тела. Но след последната сметка за ток, която е в размер на над 30 500 лева, освен осветлението спира и отоплението с цел икономии. Като обект от национално значение нощно време той трябва да е осветен. В светата обител има 8 монаси и работят 25 служители.  

Целият манастир се отоплява изцяло на ток. Последната сметка е три пъти по-висока. Това принуди светата обител да въведе режим. Отоплението и осветлението в хотелската част са напълно изключени. Гости не се приемат. В канцелариите отполението работи на половина, а в  основната църква климатиците се пускат за няколко часа сутрин и вечер.

“Отопляват се монашеските килии, които са 10 на брой. Само от продажба на свещи и на икони няма как да посрещнем тези големи сметки за ток. Тук трябва да се намеси държавата и нейната помощ в момента е много важна за манастира”, каза секретарят на манастира Васил Апостолов.

Икономии се правят и в кухнята на светата обител.

"Готвим на газова печка с цел икономии. Бойлерът се включва по един-два часа на ден, колкото да има вода за миене на чиниите”, разказва готвачката Даниела Янева.

В манастира са убедени, че ако токът стане битов, сметките ще паднат наполовина.

Козлодуй, който произвежда тока на България, също премина на режим на уличното осветление. Това изкара на протест със светлоотразителни жилетки и фенери жителите му.

“Живеейки в атомната столица е недопустимо да сме без електричество, това е смешно и абсурдно”, категорична е Ивалина Иванова.

За миналата година сметката за уличното осветление е била 17 000 лева. Сега е 70 000.

Проблем има и в София. 50% по-висока сметка за ток са получили и в район „Изгрев“. Като за начало се обмисля спиране на осветлението в подлезите. А след тях ще се ограничи потреблението на топло и електроенергия в общинските сгради, в това число училища и детски градини, каза районният кмет д-р Делян Георгиев.

За да пестят – в Бургас спират тролеите. Ще бъдат намалени и някои от последните автобусни линии. Според енергийни експерти правителството трябва да напише молба до Европейската комисия с искане да се разреши регулираният пазар.

До момента няма европейска страна с подобно искане, а шансът за одобрение не е голям, смята енергийният експерт Иван Хиновски.

#ток #манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"