Редица общини с мерки срещу високата цена на тока, цели отрасли пред фалит

Редица общини с мерки срещу високата цена на тока, цели отрасли пред фалит
A A+ A++ A

Още общини с мерки срещу високата цена на тока. Те са от спиране на уличното осветление и тролейбусите в някои градове- до възможност от режим в общински сгради. Протест със светлоотразителни жилетки и фенери. Така излязоха жителите на Козлодуй по тъмните улици на града.

„Жилетката е с цел моята безопасност, защото виждаме, че няма улично осветление”, заяви Росен Попов. „Живеейки в атомната столица е недопустимо да сме без електричество, това е смешно и абсурдно”, категорична е Ивалина Иванова.

До тук се стигна след като общината спря уличното осветление. Сметката миналата година е била 17 хиляди лева, сега обаче стига 70 хиляди и се налага оптимизация.

„Не знам какво означава оптимизиране на разходите, при условие че разходите на гражданите се вдигат всеки ден”, посочи Недислав Владимиров.

Проблем има и в София. 50% по-висока сметка за ток са получили и в район „Изгрев”.

„София е град с над 2 милиарда бюджет. Недопустимо е гражданите да останат на тъмно в един момент”, категоричен е д-р Делян Георгиев – кмет на район „Изгрев”, Столична община.

Заради непосилната  цена обаче - като за начало се обмисля спиране на осветлението в подлезите. „След подлезите това, което трябва да се направи, е да се ограничи потреблението на топло и електроенергия във всички общински сгради, в това число и училищата и детските градини. След това не ми се мисли и се надявам да не стигаме до там”, добави той.

За да пестят -  в Бургас спират тролеите. Ще бъдат намалени и някои от последните автобусни линии. „Сметките и за метан, и за дизел, и за електроенергия както при всички са драстично завишени, въпрос на време е да вземем решение за увеличение цената на билета”, заяви инж. Петко Драгнев – директор на „Бургасбус” 355.

Според енергийни експерти – правителството трябва да напише молба до европейската комисия  с искане да се разшири регулираният пазар.

 „Има изключителни обстоятелства, има цели отрасли, които са пред фалит, болниците са в окаяно състояние, училища, както чувате цели общини и обществен транспорт… аз бих. Ако бях на мястото на правителството бих направил опит”, категоричен е Иван Хиновски – енергиен експерт.

До момента няма европейска страна с подобно искане, а шансът за одобрение  не е голям, смята специалистът. 

#скъп ток #общини #фалити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »