Йончева: България всяка година губи 11 млрд. евро от корупция

Йончева: България всяка година губи 11 млрд. евро от корупция
A A+ A++ A
Всички вярват, че новото българско правителство ще има силата да доведе реформите докрай. Това заяви евродепутатът Елена Йончева пред български журналисти в Брюксел след днешното изслушване на премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев в Европейския парламент.

Евродепутатите имат много големи очаквания от българското правителство, за първи път се получи открит диалог между тях и представителите на правителството и главния прокурор, отбеляза Йончева. Всички колеги са много добре запознати с процесите в България, добави тя.

По нейните думи на закритото заседание е имало въпроси за предстоящата у нас съдебна реформа, за борбата с корупцията по високите етажи на властта, за корупцията в пътното строителство. Тя цитира данни, според които България всяка година губи 11 млрд. евро от корупция и пропуснати ползи.

Йончева коментира, че за успешно разкриване на тежки корупционни схеми, съдебната реформа е задължително, но недостатъчно условие. Тя поясни, че ще бъдат необходими и допълнителни законодателни промени.

В България е създадена достатъчно силна мафия, която има своите очаквания и механизми, заяви Йончева. Тя уточни, че групата за наблюдение на демокрацията към комисията на ЕП за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, продължава да следи обстановката в нашата страна. Ще искаме конкретни отговори как реформата в България продължава, заяви Йончева, която е единственият български евродепутат, участник в заседанията на парламентарната подкомисия.
 БТА

#Елена Йончева #корупция #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »