Сметките за ток са непосилни и за Столичната община

Сметките за ток са непосилни и за Столичната община
A A+ A++ A

Сметките за ток за метрото и електротранспорта за декември 2021 г. са непосилни и за Столична община, като те са двойно и тройно по-високи в сравнение с декември 2020 година. Това породи опасност от спиране на този вид транспорт в столицата.

По този повод заместник-кметът на София по направление „Финанси и здравеопазване“ подчерта в сутрешния блок на БНТ, че причина за проблема са три кризи, насложили се през последните месеци - цените на енергоносителите, здравната криза, както и неприемането на държавния бюджет. Тези кризи според Барбалов са довели до натрупването на дългове в размер на десетки милиони левове.

За ток и природен газ увеличените разходи са за над 40 млн. лв. през изминалата година, което остава непокрито от помощта на държавата.

COVID-19 кризата е довела трайно намаление на пътниците в столичния градски транспорт с 30%. В дългосрочен план, ако хората се върнат към личните превозни средства, това ще окаже негативно влияние на екологичните показатели. Столичната община е увеличила средствата за сектор „Транспорт“ до 176 млн. лв. годишно.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова поиска Министерството на финансите да изпрати спешни указания как общините да плащат сметките за ток до приемането на държавния бюджет. Столичният кмет предупреди, че София разполага със средства за трикратно увеличените сметки за метрото и електротранспорта за декември, но плащането е ограничено от закона за използване на 1/12 от бюджета, припомня „Дневник“.

От своя страна кметът на смятания за един от елитните столични райони „Изгрев“, Делян Георгиев се оплака в сутрешния блок на „Нова телевизия“, че ситуацията започва да става доста притеснителна, тъй като с 50% е по-висока сметката за ток за декември спрямо същия период на миналата година. Тъй като цената става непосилна за местната администрация, в „Изгрев“ обмислят поетапно спиране на уличното осветление.

#Столична община #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай