Комбиниран PCR тест открива грип и КОВИД в русенска лаборатория

Комбиниран PCR тест открива грип и КОВИД в русенска лаборатория
A A+ A++ A

Комбиниран PCR тест за грип и коронавирус могат вече да си направят русенци, за да открият дали са заразени с грипен вирус или с ковид

Изследването, което всъщност най-много интересува лекуващите лекари и епидемиолозите, може дори да установи дали вирусът е грип А или грип В. Това заяви за в. „Бряг“ д-р Розина Мирчева, управител на лаборатория „Здраве“.

Технологията на изследване е същата, каквато е за коронавируса. Взема се носен и гърлен секрет и след това пробата се доставя в лабораторията. Работи се на същата апаратура, която е предназначена и за коронавируса. Разликата между PCR теста за коронавирус и комбинирания е в използваните консумативи и реактиви, които са заложени, за да може да се откриват едновременно двата вируса. Комбинираният тест се прави в лабораторията в Стоматологията и в тази до Общината на ул. „Петър Берон“. Резултатите излизат по същото време както и за коронавируса – до края на деня.

PCR проби се вземат всеки ден от понеделник до петък до 12 часа. В събота работи само лабораторията до Общината и там тестове се правят до 10.30 часа.

„Комбинираният тест не се плаща по Здравна каса, но ние сме направили едно улеснение за хората, които се изследват по Здравна каса" – уточни д-р Мирчева. – "Например, ако дойде човек с направление от лекар за изследване с PCR за ковид, тогава срещу допълнително заплащане може да се направи и комбинираният тест“.

Според управителя на лабораторията цялата клинична картина, която протича в момента, говори, че Омикрон вече е доминиращ в Русе. Той е започнал да преобладава в пробите малко след Нова година. Тревожен обаче е фактът, че около 30-  40% от всички изследвани са деца. Сред тях са ученици, малки деца и бебета.

„Трудно е да се разграничи коронавирусната инфекция от грипната инфекция, особено пък при новия вариант Омикрон" – каза д-р Мирчева. -" В началото на проявлението си те са много сходни по клиника. Затова тези изследвания са особено подходящи за пациенти, които имат недоказан коронавирус или са си направили бърз антигенен тест за ковид, който е излязъл отрицателен, или просто техният лекуващ лекар се съмнява и не може да дефиринцира дали това е грипен или ковид вирус“, допълни д-р Мирчева.

#Русе #лаборатория #грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »