Генерал Симеонов: Няма отлив на пилоти от армията

Генерал Симеонов: Няма отлив на пилоти от армията
На летище „Граф Игнатиево” започна авиошоу по повод 100-годишнината от първия боен полет в България. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Началникът на отбраната генерал Симеонов Симеонов обяви, че няма отлив на пилоти от Българските военновъздушни сили.

Ген. Симеонов остана доволен от видяното в събота на открития летателен ден в авиобаза Граф Игнатиево по повод 100 години от първия боен полет, предаде БГНЕС.

На него дойдоха над 8 000 души. Коментарът на началника на отбраната бе по повод информациите, че има отлив на пилоти в армията.

„Съвсем нормално е хората, които са навършили пределната възраст и имат право да се пенсионират – това е вече въпрос на личен избор", каза Симеонов.

Той подчерта, че изтребителите МиГ 21 ще продължат да летят до края на годината, „пък за догодина ще видим".

Догодина се навършват точно 50 години, откакто е приет на въоръжение тип самолети МиГ 21, добави Симеонов.

Два такива изтребителя участваха и в открития летателен ден и заедно с изтребители МиГ 29 демонстрираха как се прихваща нарушител на въздушното ни пространство.

Генерал Симеонов заяви, че изборът на нов тип многоцелеви изтребител е въпрос на политическо решение.

„Оптимист съм си, бил съм и ще остана такъв и надявам се в най-скоро време нов многоцелеви изтребител – дали ще бъде нов или втора ръка, вие знаете каква е финансовата и икономическа обстановка в цял свят и в нашата страна и според възможностите като се вземе политическо решение от държавното и политическото ръководство, ще бъде избран този многоцелеви изтребител", каза генералът.

След като се вземе и политическо решение за това какъв тип самолет ще има Българската армия, тогава започва и целенасочена подготовка за този тип самолет, уточни той, като добави, че пилотите за тях ще се определят по определени критерии – нальот, познания по английски език.

Генералът потвърди, че има резерв за полети на военното и държавно ръководство с военна летателна техника.

„По принцип има си определен резерв, който е за полети, когато се планира летателната дейност. В края на всяка година се планира летателната дейност за следващата година и по принцип в план графиците по летателна подготовка трябва да има заложени полети като резерв на съответните нива. Полети, които осигуряват държавното и военно ръководство. Не виждам защо се раздухва толкова много това нещо", каза Симеон Симеонов.

За да отговори на въпрос пък за това дали има напрежение в армията, той каза, че „вероятно проблемът е в хората, които са горе долу на годините на предела и имат определени опасения, че могат да не изпълнят тези години, които освен за служба са и годините за възраст".

„Всичко е въпрос на личен избор от страна на военнослужещите, но нека да има ясни и конкретни параметри, след което като се приеме, ако се приеме това", заяви той за предложенията на военния министър Аню Ангелов да се въведе възраст за пенсиониране и да се промени изчисляването на отпуските от работни в календарни дни, за сметка на увеличение на заплатите между 8 – 10%.

Летателният ден в събота бе открит с вертолет Ми – 17, който носеше националния флаг. Видяха се и скокове с парашути от самолет Спартан.

Военните показаха и как изпълняват третата си мисия – да помагат на хората в мирно време. Те показаха операция по гасене на пожари.

„Миг 29 не изисква много, просто изисква всичко", така пък командирът на ВВС генерал майор Константин Попов отговори на въпрос дали лесно се приучват пилотите да летят на този тип изтребител.

В Граф Игнатиево тази седмица двама млади пилоти са направили първи самостоятелни полети, на трети пък му предстои.

„Авиацията е развитие само и единствено развитие. Авиацията не може да стои назад, не може да стои на едно място. Искрено вярвам, че българският народ, българската държава са един модерен народ, една модерна държава и заслужава да има хубава и военна авиация", каза командирът на ВВС.

#ВВС #Българската армия #началник на отбраната #авиобаза Граф Игнатоево #Константин Попов #Аню Ангелов #министър на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници