Денков за сагата с НИМХ: Мястото му не е към МОН, бюджетът им няма да се пипа

Денков за сагата с НИМХ: Мястото му не е към МОН, бюджетът им няма да се пипа
A A+ A++ A

Мястото на НИМХ не е към МОН. Може да бъде към Министерството на околната среда и водите, към Министерския съвет - заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в коментар по повод отвореното писмо на метеоролозите. В него те питат защо Националният институт по метеорология и хидрология се изважда от структурата на МОН и се прехвърля към МОСВ. В отговор на заложената в проектозакона за бюджета за 2022 г. промяна те обявиха готовност за протести и спиране на прогнозата за времето.

Според тях е застрашено и финансирането на Националния институт по метеорология и хидрология, тъй като се променя статутът му. Нещо, което министър Денков категорично отрече.

"Мястото на института не е към Министерство на образованието и науката (МОН) - може да бъде към Министерство на околната среда и водите (МОСВ), към Министерски съвет. И никога не сме предлагали промяна по статута на това как ще се финансира. Единственото, което сме предложили, е те да бъдат второстепенен разпоредител под МОСВ – по искане на съответния министър, а не под МОН", заяви акад. Денков пред журналисти днес.

Никога не е ставало въпрос за промяна на бюджета за дейността на института, подчерта министърът и допълни, че това дали един институт е под шапката на едно или друго министерство не променя възможностите му за кандидатстване по проекти. 

Учените твърдят, че никой не се е допитал до тях относно преместването на института, а опитите им за разговор с ресорните министри са били неуспешни. На 6 януари те изпратили отвореното си писмо до премиера Кирил Петков и ресорните министри, но писмен отговор не получили. Позицията на министър Денков стана ясна днес, след публичното огласяване на писмото, подкрепено от 97% от работещите в НИМХ.

На въпрос кой е поискал прехвърлянето министър Денков отговори, че това е направил на 16 юли 2021 г. тогавашният служебен министър на околната среда и водите Асен Личев със следните мотиви:

„Законът за водите създава преки задължения за НИМХ и определя НИМХ като субекта, извършващ количествения мониторинг на валежите, подземните и повърхностните води, включително наносния отток…Посочената дейност е пряко свързана с правомощията на министъра на околната среда и водите по управление на водите на национално ниво… Допълнително, дейността на НИМХ е от изключително значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда“.

Министър Личев пише още, че промяната ще повиши ефективността и ще оптимизира организацията по осъществяване на мониторинга, ще подобри крайния резултат при разработване на стратегически и програмни документи, пряко свързани с управлението на водите, както и до намаляване на административния ресурс. 

Денков напомни, че предложението на Личев е било разгледано още през септември с последната актуализация на бюджета, но тогава е решено това да се случи с приемането на бюджета за 2022 г., а не при актуализацията. 

"Всеки, който разбира термините околна среда и водите ще види, че има тясна връзка между НИМХ и МОСВ, каза акад. Денков.

НИМХ беше част от БАН, но преди три години след протести беше изваден от Академията на науките и прехвърлен към МОН, каквото беше и желанието на работещите в него.

Според него няма особена драма при прехвърлянето на НИМХ, тъй като институтиите са акредитирани, и никога не са имали проблеми откъм финансиране и информация.

#Николай Денков #НИМХ #МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »