Шефът на БЕХ: Готови сме за зимата – ток и газ ще има

Шефът на БЕХ: Готови сме за зимата – ток и газ ще има
Андонов е категоричен, че няма да се стигне нито до режим на тока, нито до проблеми с доставките на природен газ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Електроенергийната система е готова за зимата, съобщи изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

Той бе категоричен, че няма да се стигне нито до режим на тока, нито до проблеми с доставките на природен газ.

„Нито НЕК, нито „Булгаргаз" имат интерес да спират доставките съответно на ток и на газ до своите длъжници, защото по този начин ги убиват”, обясни Андонов в интервю за Дарик радио.

„Проблемите на „Булгаргаз" идват от това, че тези, които ползват природен газ, не си плащат", коментира шефът на БЕХ.

Той допълни, че дружеството няма да излезе на печалба до края на годината, но финансовото му състояние ще се подобри.

Андонов смята, че преговорите с Русия за нов газов договор се движат „нормално", като се очаква в средата на ноември да бъде подписан новият договор.

По думите му предложението на българската страна е договорът да е шестгодишен, като цената на природния газ трябва да е по-ниска от тази, на която „Булгаргаз" купува синьо гориво от „Газпром" в момента с договореното намаление от 1 април.

Андонов отказа да отговаря в конкретика по проекта „Белене", защото всяка дума може да повлияе в съдебните дела с „Атомстройекспорт".

По време на референдума ще се говори за технологиите, има много атомни експерти в България, подчерта той.

„Българският данъкоплатец ще плаща за „Белене", ако държавата има участие в проекта „Белене", категоричен е той.

Шефът на БЕХ обясни, че заедно с енергийния министър Делян Добрев са завели представителите на „Глобъл пауър консорциум" в Народното събрание, за да покажат, че има интерес към втората атомна централа в България.

Според Андонов обаче заявеният интерес не означава, че има приключена сделка.

„Първо трябва да има подадена оферта, да се прецени дали тя е положителна за България и дали води до желания резултат", коментира той.

По думите му държавата може да участва в проекта с частния инвеститор, като от своя страна предостави лицензираната площадка за втората атомна електроцентрала.

В момента НЕК е собственик на разходите по „Белене", а „Атомстройекспорт" е изпълнител на проекта.

„Оборудването, което е произведено за двата реактора на „Белене", може да се използва за седми блок на АЕЦ „Козлодуй", категоричен е енергийният експерт.

В началото на следващата година може да започнат строителните работи по „Южен поток", ако до 15 ноември между България и Русия бъде подписан договор за проекта, каза още шефът на БЕХ.

До този срок двете страни ще работят по финансовия модел и начина на финансиране на проекта „Южен поток", нужните оценки на околната среда и други.

Андонов отговори положително на въпрос дали това означава, че засега единственото, за което България се е разбрала с руската страна, е двете държави да се разберат окончателно за проекта „Южен поток".

„Точно така. В България има проектна компания, която работи по детайлите, а ние като съакционери с Русия може да подпишем споразумение", посочи той.

Андонов припомни, че България като акционер с 50% в „Южен поток” ще получава транзитните такси, т.е. страната ще получава приходи в момента, когато започне експлоатацията на тръбата.

„Какъв ще бъде механизмът, с който ще бъдат покривани привлечените средства, все още се коментира", допълни той.

Андонов допълни, че Българският енергиен холдинг ще емитира облигации, а със заемните средства ще се финансират задължения на дружествата в холдинга – основно на Националната електрическа компания.

За целта ще бъде изготвен кредитен рейтинг на холдинга. Избраната агенция за кредитния рейтинг е „Фич”.

#Българският енергиен холдинг #БЕХ #Михаил Андонов #България #Русия #Делян Добрев #министър на енергетиката #Южен поток #Атомстройекспорт #Булгаргаз #НЕК #Националната електрическа компания #Газпром #Белене #АЕЦ „Козлодуй" #АЕЦ „Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »