Нова секира за шофьорите - Гражданската отговорност поскъпва

Нова секира за шофьорите - Гражданската отговорност поскъпва
A A+ A++ A

Цената на застраховката „Гражданска отговорност“ продължава да се повишава и вече удари средна цена от 270 лева за шофьор от София с над 5 г. стаж зад волана и със среден клас автомобил. Това сочат изчисленията в онлайн калкулатори на застрахователни брокери.

Сметките са за автомобил, производство 2008 г., с кубатура до 1600 куб. см. Шофьорът е на възраст 35 г.

Цените в отделните застрахователни компании са различни, като най-ниската е 252 лева, а най-високата стига почти до 300 лв.

Веднага след въвеждането на извънредното положение цената на Гражданската тръгна надолу заради по-малкото пътувания, а оттам намаление на катастрофите и по-малко щети. С възстановяването на пътуванията обаче цената на застраховката отново тръгна нагоре.

Цените варират освен според колата и собственика, но и според населеното място, където се кара автомобилът. Цените в София са една идея по-високи от тези в Пловдив например.

Така за кола среден клас в града под тепетата полицата може да се закупи и за около 230-240 лева. Най-ниската цена за същата кола и същия шофьор, само че не от София, а от града под тепетата, е около 240 лева, а най-високата около 270.

"Средата на 2019 г. платих за "Опел Корса" 234 лева", разказва пловдивчанин на средна възраст, но с достатъчно стаж зад волана, цитиран от „Марица“. През лятото на 2020 г. задължителната полица му излязла едва 216 лева. През 2021 г. вече сметката му била 239 лева, тоест антикризисните цени останали в историята. Шофьорът държи изкъсо разходите по колата си и затова винаги използва услугите на брокер. "Това са най-ниските цени за Гражданска за моята кола във всички възможни компании", категоричен е той.

Преди антикризисните ковидни цени Гражданската растеше непрекъснато с по някой лев, въвеждаха се нови критерии при определяне на премията. Сега тенденцията се връща, коментират застрахователни брокери.

"Миналата седмица направих застраховка на "Ситроен Пикасо". През брокер ми струваше 229 лева", разказва друг шофьор от Пловдив. Точно преди една година обаче полицата му излязла 198 лева.

Цената на ГО за леки автомобили се определя от няколко фактора: обем на двигател, мощност, възраст на собственика, стаж като шофьор, местоживеене, положение на волана и т.н. Взема се предвид и това дали е причинил виновно ПТП през последните 3 г.

#Гражданска отговорност #поскъпване #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"