215347 статии       |       463 интервюта       |       1538 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85862| EUR 1.95583| GBP 2.30994|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТО

Размер на шрифта:   

Нинова внася нов закон, който удря и озаптява фирмите за бързи кредити и колекторите

21 януари 2022, петък / 13:45; Коментари: 0
Send to Kindle
Нинова внася нов закон, който удря и озаптява фирмите за бързи кредити и колекторите

Компаниите за събиране на дългове няма да имат право да искат от хората каквото и да е плащане, различно от сумите, предвидени по договора с първоначалния кредитор. Това предвижда изготвен проектозакон за събиране на вземанията, обясни вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Има случаи, при които вместо взети 10 лв., изведнъж човек се оказва, че трябва да дълги 500 лв. или дори повече заради допълнителни такси, изтъкна Нинова. Когато колекторските фирми работят по правилата, българският потребител ще бъде защитен и 12 ст. няма да се превърнат в 480 лв., допълни председателят на Националната организация “Защита на потребителите” Даниел Лазаров.

Длъжниците ще имат право да оспорват размера на вземането и докато съдът не вземе решение по казуса им, кредиторите няма да имат право да търсят задължението.

С новия нормативен акт ще се забрани прехвърлянето на задължения от един кредитор към друг без преди това да е уведомен длъжникът. Вземат се мерки и за ограничаване на тормоза върху кредитополучатели.

Забраняват се обидите, използването на принуда за събиране на дълга, обажданията в периода от 20 часа до 7 часа сутринта и в почивни дни, уведомяване на роднини и познати за дълга и публикуване на информация за него на публични места.

С новия закон ще се създаде и регистър на колекторските фирми, като глобата за компаниите, които не се впишат в него, ще бъде 50 хил. лв. От 10 до 50 хил. лв. ще бъде глобата за нарушения от страна на колекторските фирми, като санкциите ще бъдат налагани от Комисията за защита на потребителите.

Управителите на колекторските фирми няма да могат да бъдат осъждани лица, както и такива, срещу които е имало наказателни преследвания за престъпление от общ характер. Нинова посочи, че очаква отпор по отношение на проектозакона от страна на колекторските фирми, чийто общо оборот е 4 млрд. лв.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: